11 august 2020. COVID-19, PE SCURT: 382 cazuri noi de infectare și șapte decese. Printre victime – o medică din Chișinău

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

382 cazuri noi de infectare și șapte decese

382 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 9 în Transnistria. Numărul total de cazuri în regiunea transnistreană a ajuns la 1629.  Din numărul total de cazuri, 4 sunt de import: Turcia-2 cazuri, câte un caz din Italia-1 și România.  Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 28 223 cazuri.

Cazurile de astăzi au fost confirmate în urma procesării a 2174 de teste. Din numărul total de cazuri, 21 sunt lucrători medicali: medici-8,  asistenți medicali- 13.  Alte 275  persoane au fost tratate și externate. Până la ziua de azi s-au tratat 19740 persoane.

Totodată, ministerul a informat despre înregistrarea altor șapte decese provocate de COVID-19. Printre victime figurează medica Dina Rușescu, în vârstă de 61 ani. Ea a activat în alitate de medică infecționist în cadrul IMSP AMT Centru și Spitalul Clinic Municipal nr. 1. Aceasta a fost internată în stare gravă, la data de 10 august, la Institutul Oncologic. Test COVID-19 confirmat pozitiv pe 10 august. „Exprimăm sincere condoleanțe familiei și colegilor”, se arată în mesajul Ministerului Sănătății, Muncii și protecției Sociale. În total, 30 de lucrători medicali au decedat din cauza infecției COVID-19.

Deputată: Doar 30 la sută din lucrătorii medicali infectați cu COVID-19 au primit indemnizațiile de 16 mii de lei

Din 3 459 de angajați din sistemul de sănătate infectați cu COVID-19 doar 1 061, adică doar 30% au primit indemnizația unică de 16 mii de lei, iar alții 550 urmează să o primească, „doar că nu este clar când se va întâmpla acest lucru”, a declarat deputata Ruxanda Glavan cu referire la un răspuns al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. „ Aceste cifre mi-au fost furnizate urmare a unei interpelări făcute în adresa Ministerului Sănătății”, a spus parlamentara. În răspuns se precizează că cifrele vizează situația până pe 7 august.
În răspunsul ministerului se mai spune că pentru alocarea indemnizațiilor, din fondul de intervenție a Guvernului au fost alocate 25,7 milioane de lei. Tot acolo se menționează că „ministerul în continuu actualizează listele angajaților din sistemul medical infectați cu COVID-19, după care sunt înaintate Ministerului Finanțelor pentru alocarea mijloacelor financiare”.

Suedia și PNUD susțin întreprinderile mici și mijlocii să depășească criza generată de COVID-19

Ca răspuns la provocările cu care se confruntă ÎMMM-urile de pe ambele maluri ale Nistrului, PNUD Moldova, cu susținerea financiară a Suediei, a lansat o serie de master-class-uri pentru exportatori, care sunt organizate în parteneriat cu Camerele de Comerț și Industrie din Chișinău și Tiraspol, în cadrul Academiei Exportatorului. Inițiativa prevede o serie de instruiri, transfer de experiență și ghidare online pentru antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru ca aceștia să-și adapteze afacerile la noile realități, să-și găsească noi nișe pe piață și să identifice soluții alternative de aprovizionare. Tematicile instruirilor online răspund la necesitățile imediate ale producătorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, identificate în cadrul unei cercetări de evaluare a impactului COVID-19 asupra ÎMMM-urilor.În acest context, PNUD va sprijini în continuare aproximativ 100 de ÎMMM-uri din Moldova prin lansarea dedicată a programelor de granturi pentru sprijinirea afacerilor, cu accent pe îmbunătățirea rezistenței companiilor la crize, prin creșterea accesului acestora la tehnologii și echipamente, infrastructură și piețe și prin promovarea competenței financiare și juridice”, susține Olesea Cazacu, coordonatoare de programe, PNUD Moldova.

1532 de copii și 229 gravide cu COVD-19 

Ministerul Sănătății, Muncii și protecției Sociale a anunțat că până în prezent 1532 de copii și 229 de femei însărcinate au fost afectați de COVID-19. Din cei 1532 de copii 141 au fost bebeluși de până la un an, 415 copii au fost cu vârsta de 1-5 ani, iar cei cu vârsta 11-17 ani constituie 40 la sută din cazuri. Totodată, până în prezent 229 de cazuri au fost înregistrate în rândul gravidelor. 55 la sută dintre acestea s-au molipsit în trimestrul trei al sarcinii.

Precizăm că ieri președintele Igor Dodon a anunțat că școlile și grădinițele ar putea să se redeschidă la 1 septembrie și că o propunere în acest sens va fi înaintată Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. „Am discutat azi despre redeschiderea grădinițelor și școlilor și am decis să propunem Comisiei Sănătate Publică ca, totuși, să fie claritate și pentru părinți ca grădinițele și școlile să fie deschise la 1 septembrie”, a spus Dodon

Prima sală de clasă în aer liber din țară 

În gimnaziul din satul Ciuciuieni, raionul Sângerei, orele de clasă se vor petrece în siguranță, chiar și în perioada pandemiei. Și asta pentru că administrația școlii a decis să construiască o sală de clasă în aer liber, prima de acest fel, din țară. Sala are o suprafață de 50 de metri pătrați și va fi dotată cu suport didactic pentru 12 discipline de studii. anunță TV8. Angela Albu, directoarea gimnaziului spune că, astfel, elevii vor petrece orele sigur și eficient, iar riscul de infectare cu COVID-19 va fi redus. Proiectul este susținut de mai mulți parteneri europeni. Sala de clasă în aer liber va putea fi utilizată și iarna. „Iarna de asemenea pot fi promovate unele lecții. De exemplu, eu sunt profesoară de geografie și atunci când voi preda precipitațiile atmosferice, de ce nu aș ieși cu elevii ca să observe unele precipitații sau fenomene ale naturii”. La gimnaziul din Ciuciuieni învață peste 100 de elevi.

Abonează-te la newsletter-ul nostru lunar AICI și primește cele mai bune materiale. De asemenea, poți să ne dai follow pe Instagram sau Telegram.

  

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.