24 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 364 cazuri noi de infectare. 42 de cazuri sunt în rândul lucrătorilor medicali

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

364 cazuri noi de infectare. 42 de cazuri sunt în rândul lucrătorilor medicali

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat că astăzi au fost confirmate 364 cazuri noi de infectare cu COVID-19. Cazurile au fost confirmate în urma procesării a 1988 de teste. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 15 078 cazuri.

Din numărul de infectări de astăzi, 42 au fost înregistrate în rândul lucrătorilor medicali. Aceștia activează în 30 de instituții medicale din toată țara.

Urmașii medicilor decedați de COVID-19 vor primi indemnizații

Executivul a aprobat acordarea indemnizației urmașilor personalului medical decedat, ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19. Potrivit proiectului, de indemnizație vor putea beneficia: soțul supraviețuitor pentru o perioadă de 5 ani din data decesului (50% din baza de calcul); copiii până la vârsta de 18 ani sau până la terminarea studiilor, până la 23 de ani (75% pentru fiecare urmaș); unul dintre părinți, dacă nu există urmași din categoria celor menționați anterior (50% din baza de calcul).  Baza de calcul reprezintă venitul mediu lunar din ultimele 12 luni până la deces, dar nu mai puțin de 50% din mărimea salariului mediu lunar pe economie.

Indemnizația se stabilește din data decesului, iar cererea și actele necesare vor trebui depuse în termen de 90 de zile. Pentru implementarea proiectului în acest an au fost alocate cca 3,3 milioane de lei, pentru 2021 sunt prevăzute 13 mil. lei, iar pentru 2022 – cca 20 mil. lei

De frică, oamenii vor să fie testați la COVID-19 imediat ce au aflat că au fost în contact cu un om infectat

În Moldova oamenii vor să fie testați la COVID-19 imediat ce au constatat că au fost în contact cu un om infectat. Este irelevant să faci un astfel de test, întrucât rezultatul nu va fi unul veridic. Noul tip de coronavirus poate fi indentificat la a 7-a, a 14-a zi, în medie. De cele mai deseori însă, din cauza fricii, oamenii nu mai țin cont de acest lucru, iar testele arată cel mai des negativ, a explicat Ala Halacu, șefa Direcției diagnostic de laborator în sănătate publică al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică într-un interviu pentru Sănătate INFO. Potrivit ei, până în acest moment avem peste 85 de mii 865 de teste efectuate. Asta înseamnă în jur de 70 de mii de oameni testați la COVID-19.

416 de pacienți sunt în stare gravă

416 de pacienți sunt în stare gravă, dintre care 23 sunt conectați la aparate de respirație asistată), a anunțat în dimineața zilei de astăzi Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 1167 de pacienți sunt în  stare de gravitate medie. În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internate 71 persoane cu suspecție la COVID-19.

Alte 188 persoane au fost tratate și externate. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 8 400.

Ministerul a informat despre înregistrarea altor două decese provocate de COVID-19. Numărul victimelor a ajuns la 492.

S-au permis întrunirile în masă cu până la 50 de persoane. Nunțile, cumetriile – interzise

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a permis organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane. Aceasta cu respectarea măsurilor de sănătate publică și cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului după modelul (nume, prenume, IDNP, număr de telefon, adresăemail, adresă de domiciliu).  Întrunirile nu pot fi organizate în adiacentul instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție.

De asemenea, CNSP a decis reluarea, începând cu data de 01 iulie 2020, a tuturor activităţilor economice, cu excepția nunților, cumetriilor, omagierilor și meselor de pomenire. A fost restricționată activitatea taberelor de odihnă şi întremare a sănătăţii copiilor, dar și cea a centrelor de reabilitare/recuperare, inclusiv balneosanatoriale, cu excepţia Centrului Republican de Reabilitare pentru Copii şi Centrului Republican Experimental de Protezare Ortopedie şi Reabilitare.

Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal își suspendă temporar activitatea

În perioada 24-27 iunie, activitatea CNPDCP va fi suspendată, după ce un angajat a fost testat pozitiv cu noul tip de coronavirus. Angajaților CNPDCP li s-a recomandat să se autoizoleze și să ia legătura cu medicul de familie. CNPDCP a mai anunțat despre preschimbarea/amânarea, din oficiu, a termenilor (data) acțiunilor procesuale, prestabilite pentru perioada 24 – 27 iunie 2020, pe marginea cazurilor gestionate de angajații CNPDCP.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.