Pe banii noștri: Zâmbiți, dar mestecați încet, la cameră!

Mai avem de rezistat încă cel puțin două săptămâni de campanie electorală. Hai că nu e mult. Tragem aer în piept și respirăm adânc (cei care pot, mă rog) și acuș acuș trecem și peste asta.

Luni, 12 octombrie

Liderul PPDA, tot el candidat la funcția de președinte, Andrei Năstase, cere ca Maia Sandu, colegă cu el în blocul ACUM să se retragă din cursa electorală. El spune că nu este sigur că Maia Sandu are șanse să învingă contra lui Dodon. „Cine ne garantează că nu se va întâmpla la fel ca în 2016?”, se întreabă Năstase, amintind că Maia Sandu a pierdut alegerile în acel an. „Închideți pentru o clipă ochii și imaginați-vă că se intră în turul doi iarăși cu Maia Sandu și Igor Dodon. Care este garanția că nu ni se va întâmpla ca în 2016? Vă rog să vă imaginați. Iar nouă în fiecare zi prin sondaje măsluite, prin tot felul de analiști și de influenceri plătiți cu bani din ONG-uri ni se induce același scenariu – să-i avem în turul doi pe Igor Dodon și Maia Sandu”, a declarat Andrei Năstase într-un live pe pagina sa de Facebook.

Noi am închis ochii, dar în fața noastră a răsărit alt scenariu – cel de la primăria capitalei. În 2018, Andrei Năstase a câștigat în fața lui Ion Ceban. În 2019, tot Andrei Năstase, tot candidat, tot mers cu insistență și tot promovat de influenceri, a pierdut în fața lui Ion Ceban. Înclinăm să-i dăm o oarecare dreptate. Ulciorul nu merge de două ori la apă. Doar că dacă în cazul lui prima dată a câștigat, iar a doua oară a pierdut,în cazul Maiei Sandu situația ar putea sta invers. Prima dată a pierdut și, e posibil să piardă și a doua oară, dar, teoretic, ar putea și să câștige.

Marți, 13 octombrie

O echipă de consultanți ruși ar fi aterizat la Chișinău, pentru a ajuta pe Igor Dodon să câștige al doilea mandat. Spre deosebire de „alte susțineri” oferite de către Kremlin lui Dodon, acești consultanți nu au trebuit să ajungă întâi în Bahamas, după care să fie „împrumutați” de deputați socialiști, și în final „donați” partidului. Cu oamenii e mai greu de făcut așa combinații, ca în 2016, dar, mă rog, nimeni încă nu le-a controlat bagajele.

Miercuri, 14 octombrie

Pentru că prima lansare a lui Igor Dodon a eșuat, deoarece toți și-au amintit de faptul că acesta s-a lansat la un șantier veșnic, Igor Dodon a mai avut o lansare. De această dată evenimentul a fost mai camuflat și a avut loc în fața catedralei, unde, principalul agent electoral al acestuia, Mitropolitul Vladimir, „l-a binecuvântat”. Slujba a respectat toate normele sanitare impuse:
cât mai mulți oameni, cât mai aproape, cât mai puține măști, cât mai îmbulziți și desigur, cât mai multă respirație unii în alții.

Joi, 15 octombrie

Fostul premier Vlad Filat îndeamnă partidele de dreapta și cele unioniste să elaboreze un „proiect de țară”. Conform acestui proiect, respectând algoritmul național, în care după o realizare mare vine un un dat în bară și mai mare, ar urma ca, după ce intrăm în UE, să doborâm de această dată alte 5 bănci. Totodată, cine va fi lider politic atunci neapărat ar trebui să intre în pușcărie după ce a făcut „combinații” dubioase cu autorii furtului la cele 5 bănci. Într-un final, acest „proiect de țară” ar urma să fie „încununat” cu un regim autoritar dubios, controlat de un lider de partid cu trecut problematic, cu cel puțin 3 pașapoarte diferite, care să fie dat jos abia după ce UE, SUA și Rusia să fie de acord că „băi, ne-am săturat cu toții de ăsta”. Bun proiect de țară.

Vineri, 16 octombrie

Scandal extraordinar în politica moldovenească. O deputată socialistă a fost surprinsă, în timpul ședinței de pe zoom a Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, că lua prânzul. Nu este însă cel mai dezgustător lucru care l-a făcut un deputat socialist pe zoom. De exemplu, colegul ei de fracțiune, Bogdan Țârdea, are o emisiune analitică la un post de televiziune controlat de apropiați ai socialiștilor, așa că.. putea fi mai rău.

Cinci camioane rusești pentru deszăpezire au fost primite cu alai în fața primăriei. Asta după ce, anterior, un convoi cu ajutoare umanitare pentru pandemie din partea României au fost primite sub podul de la Telecentru. Nu este exclus că acțiunea lui Ceban de azi se înscrie în contextul „smart city” și poate va include construcția unui pod deasupra centrului Chișinăului.

Între timp, în Moldova

Continentul european înregistrează în aceste săptămâni numere record de cazuri de COVID. În Republica Moldova, tendința este în continuare ascendentă. În Moldova, deja 66 de mii de moldoveni au fost testați pozitiv la COVID. Peste 1500 din aceștia au decedat. Marți, 14 octombrie, în timp ce câteva sute de persoane se îmbulzeau la o manifestare lângă catedrală, cu participarea lui Igor Dodon și Ion Ceban, în Moldova, a fost înregistrate 1149 de cazuri noi.

Două zile mai târziu, Ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, exponentă a partidului lui Igor Dodon, lansează campania „Purtăm corect masca”.

Social Media Manageră și prietenă veche a Moldova.org devenită recent membră a echipei. Și-a transformat hobby-ul în job și acum face ca tu să te culci și să te trezești cu Moldova.org pe toate platformele posibile

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.