Transnistria / Doi soți, pedepsiți pentru că nu au stat în carantină după ce au fost „peste hotare” în Moldova

PE SCURT

Transnistria a numărat astăzi, 29 martie, al 18-lea caz de infectare cu COVID-19. Autoproclamatele autorități au dispus ca studenții de la medicină să facă practică acum, iar medicii pensionari să se auto-izoleze sau să-și ia concediu. Este important să-ți spune că un cuplu va fi sancționat pentru că nu au respectat carantina după ce au fost într-un sat din Moldova, dar și despre faptul că Ambasada Federației Ruse a organizat întoarcerea a peste 1000 de locuitori ai Transnistriei și cetățeni FR la Moscova.

PE LUNG

Cadre medicale pentru lupta cu coronavirusul

Sistemul de sănătate transnistrean va fi completat cu 600 de specialiști. Începând cu 30 martie, li se va permite să efectueze stagii pentru studenții facultății de medicină a Universității transnistrene de stat, dar și din colegiile medicale din Tiraspol și Bender.

În același timp, lucrătorilor cu vârsta de pensionare li se va recomanda să muncească de la distanță sau concediu plătit.

Lucrătorii medicali care nu se află în prezent în sistemul de sănătate se pot implica în activitatea Spitalului Raional din Slobozia. Munca va fi remunerată. Pe 26 a început și campania în Transnistria „Doctor voluntar”.

De asemenea, medicamentele care nu se regăsesc în Transnistria vor putea fi cumpărate dintr-o rețea de farmacie din zonă, după ce cetățenii le vor comanda cu 2-3 zile înainte. În așa mod, autoritățile vor să oprească pe timp de carantină călătoriile în Moldova pentru a cumpăra medicamentele.

Pe 26 martie, Rospotrebnadzor a aprobat cererea regiunii separatiste pentru 5 mii de teste din Rusia.

De asemenea, regiunea va primi un lot de termometre fără contact și oximetre cu impuls (Aparat pentru determinarea cantității de oxigen din hemoglobină în sângele periferic).

400 de angajați ai Centralei termoelectrice de la Cuciurgan, în carantină

400 de angajați ai Centralei termoelectrice de la Cuciurgan, situată în orașul Dnestrovsc, dar controlată de autoritățile separatiste din Transnistria au fost trimiși în carantină.

Tot personalul de la Centrală va intra în carantină timp de 14 zile de vineri, 27 martie. Compania își va suspenda temporar activitatea. Totul a pornit de la un bărbat din Dnestrovsc care a fost infectat cu COVID-19.

Așa-zisele autorități transnistrene au izolat cele 400 de persoane în sanatoriul „Solnechny”. În cazul persoanelor care vor avea simptomele de COVID-19, vor fi transferate la Spitalul Raional din Slobozia. Prin urmare, 25 de angajați ai Centralei au fost examinați la spitalul din Slobozia. 9 dintre ei au fost spitalizați de urgență.

Centrala electrică continuă să funcționeze, cu toate măsurile de precauție luate. Muncitorii vor fi duși și aduși în schimburi la locul de muncă și la centrul de carantină improvizat în sanatoriu.

Contactul cu rudele nu este permis în următoarele două săptămâni. Lucrurile necesare cetățenilor izolați vor fi transferate prin intermediul angajaților așa-zisului Minister al Afacerilor Interne, care administrează sanatoriul.

De asemenea, trebuie să menționăm că pe 27 martie, a început elaborarea listelor cetățenilor cu vârsta de pensionare, precum și a celor cu boli cronice. Principalul obiectiv este de a vizita acești cetățeni la locul de reședință și de a emite o rezoluție pentru a respecta regimul de autoizolare.

Condiții speciale și pentru medici

Medicii care vor trata pacienții cu COVID-19 vor trăi în sanatoriul Ministerului Apărării „Dnestrovskie Zori”. O astfel de izolare temporară este necesară pentru a nu-și infecta familiile cu coronavirus.

În urmă cu trei zile, sanatoriul „Solnechny” era considerat un loc de reședință compact pentru personalul medical care lucrează în spitalul din Slobozia. Totuși, după ce au fost transferați angajații de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan în sanatoriul respectiv, medicii au fost transferați în sanatoriul „Dnestrovskie Zori”.

„Peste hotare” în Moldova

O femeie de 47 de ani și un bărbat de 55 de ani riscă o amendă de 700 ruble sau arest de până la 30 de zile, pentru că ar fi încălcat regimul de carantină. Aceștia s-au întors dintr-un sat din Moldova în Transnistria și au mers la muncă, fără să stea în carantină așa cum cer autoritățile tuturor cetățenilor veniți „de peste hotare”.

Poliția a venit după cuplul Victor și Elena din Bender la locurile lor de muncă. Cei doi au părăsit locul de muncă înainte să-și ia prânzul, încercând să scape de polițiști. Ei le-au spus că nu au știut de auto-izolare.

Au fost întocmite protocoale administrative și instanța va decide pedeapsa. Ei riscă o amendă de 700 ruble (aprox. 41 euro) sau arest administrativ de până la 30 de zile.

Cei care încalcă regimul de carantină sunt identificați cu ajutorul camerelor digitale și a unui sistem de recunoaștere a feței. Toți cei care trebuie să se conformeze carantinei sunt înscriși într-o bază de date specială.

Un locuitor al Tiraspol, în vârstă de 26 de ani, care trebuia să fie în carantină până pe 31 martie, dar a încălcat cerința, riscă amendă sau arest. Tânărul care se deplasa prin centrul capitalei a fost recunoscut de sistemul digital.

Întoarcerea locuitorilor Transnistriei în Federația Rusă

Ieri, pe 28 martie s-au întors 52 de locuitori ai Transnistriei din Rusia la Chișinău, cu două zboruri charter, transportați ulterior spre Tirapol.

În total, au fost organizate în ultima săptămână cel puțin 7 curse charter Chișinău-Moscova-Chișinău. În același timp s-au organizat câte o cursă dus-întors din Tel Aviv, Nice, Verona, Berlin și câte două din Londra, Paris, Istanbul.

Mai mult decât atât, tot vineri, 28 martie, 190 de persoane din regiunea transnistreană au fost transportate vineri la Chișinău pentru a zbura spre Moscova.

Potrivit așa-zisului Minister al Afacerilor Interne din regiunea separatistă, zborurile charter spre Moscova au loc la solicitarea Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova. Ambasada anunță că, cu asistența autorităților moldovenești, a organizat întoarcerea în Rusia (în perioada 21-28 martie a.c.), cu șase zboruri ale companiilor Aeroflot, Fly One și Air Moldova, a 1053 de cetățeni ruși blocați în Republica Moldova drept urmare a măsurilor întreprinse pentru combaterea pandemiei coronavirusului.

Totuși, Ambasada Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene nu au anunțat deocamdată câți cetățeni ai Republicii Moldova au repatriat, în total din Federația Rusă.

18 cazuri de COVID-19 în Transnistria

La 18:00 pe 28 martie, 59 de pacienți se aflau în spitalul din Slobozia, inclusiv 7 minori. Numărul de pacienți cu COVID-19 rămâne neschimbat – 11 persoane. Medicii evaluează starea lor de sănătate ca fiind moderată.

De asemenea, 13 persoane sunt spitalizate. Ei au temperatura ridicată. Testele a 45 de pacienți au fost trimise la un laborator la Chișinău.

Pe 28 martie, 18 persoane au fost externate din spital, pentru că nu a fost confirmată infecția cu coronavirus. Aceștia vor rămâne acasă în carantină, sub supravegherea unui medic.

Până ieri, 28 martie, 3685 de persoane din numărul celor care au intrat pe teritoriul regiunii separatiste, care sunt încă supuși carantinei de 14 zile la domiciliu.

Sunt confirmate 18 cazuri de COVID-19 în Transnistria.

Resurse informaționale: PMR Novosti, comunicatele de presă a așa-ziselor ministere ale regiunii separatiste.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.