10 cărți care aduc iarna cu ele

Timpul de afară nu-ți permite să te afunzi în atmosfera sărbătorilor de iarnă? Noi am decis să schimbăm acest lucru. De aceea, am selectat zece cărți care să te poarte prin răcoarea și energia acestui anotimp. 

„Istoria secretă” de scriitoarea americană Donna Tartt te teleportează într-o localitate înfofolită în zăpadă, unde viața studenților unui colegiu elitist din Vermont se schimbă într-o clipă. Romanul polițist te va purta prin culisele decesului subit al unui student. 

„Războiul care mi-a salvat viața” de Kimberly Brubaker Bradley este cartea care relatează istoria zguduitoare a doi copii ignorați de mama lor, dar care reușesc să-și găsească fericirea într-o perioadă tulburătoare. Iarna învăluie localitatea unde zvonul războiului îi duce, dar anume acolo îi așteaptă pe cei doi copii căldura și iubirea unei familii. 

„Un nou început” de Kristin Hannah este încă o carte „grea” care te revoltă, îți trage o palmă de durere și te pune pe gânduri. În Alaska adolescenta Leni luptă pentru a supraviețui. Se mută într-o cocioabă din Alaska împreună cu mama și tatăl tulburat de războiul care i-a lăsat sechele. Cartea îți va prezenta chipurile iernii, așa cum nu ai mai văzut-o niciodată și cât de izolată te poate lăsa aceasta.  

„Morfina” de Mihail Bulgakov este terenul de luptă a demonilor născuți de droguri. Toate acestea se petrec într-un decor fantastic al unei ierni grele și singuratice. Istoria relatează amintirile unui tânăr medic. De fapt, sunt amintirile lui Bulgakov despre perioada în care a lucrat medic la un spital rural și avea această dependență. Iar toate acestea sunt relatate și servite în stilul unic al scriitorului. 

Fredrik Backman este unul dintre scriitorii care știu cel mai bine să te arunce în zeci de stări cu un singur alineat. Un exemplu de putere a unei cărți și a unei scrieri bune este „Scandalul”, dar și „Noi contra voastră”. Este despre cum un viol schimbă viața nu doar a adolescentei, a familiei ei, dar și a întregii localități. Cele două volume sunt despre prăbușire, care ulterior este urmată de o restabilire dureroasă, dar extrem de necesară. Iar cărțile îți dau un fior ca viscolul care mătură străzile acelei localități. 

„Țara Zăpezilor” de Yasunari Kawabata este o bună invitație să te ascunzi pentru câteva ore în casă pentru a-l cunoaște pe  Shimamura. Personajul principal al cărții obișnuiește să se retragă iarna într-o stațiune montană, lăsând în urmă agitația capitalei și viața de familie. Iar acolo o întâlnește pe Komako, de unde și pornește marea aventură pe care a descris-o cum poate mai bine primul prozator japonez care a reușit să câștige premiul Nobel pentru literatură în anul 1968. 

„Anne de la Green Gables” de Lucy Maud Montgomery nu trebuie să lipsească din lista ta de cărți pe care merită să le citești sau recitești în această iarnă. Într-un decor gri și înghețat, urmărim puterea unei copile care prin bunătatea și curiozitatea sa răstoarnă orice obstacol și face lumea mai bună.  

„Printre tonuri cenușii” de Ruta Sepetys este despre durerea deportărilor în Siberia a unei familii și încercările lor de a se reîntâlni cu persoanele dragi. Cartea descrie cu lux de amănunte cât de nemiloasă poate fi iarna în decorul său siberian. 

„Fetița cu ochi albaștri” de Michel Bussi începe cu prăbușirea unui avion în ajunul Crăciunului. Iar singura supraviețuitoare este o fetiță de doar câteva luni, pentru care luptă două perechi de bunici, afirmând că e nepoata lor. Iar după câțiva ani, această istorie se transformă într-un roman polițist care te va captiva până la ultima pagină. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.