1001 de snoave despre averile oligarhilor moldoveni

De Denis Zavorotnâi

Ce avere au cei mai bogați oameni de afaceri moldoveni? Miliarde de dolari…? Sute de milioane de dolari…? Zeci de milioane de dolari…? Sau doar câteva zeci de milioane de lei…? Nimeni nu poate afirma cu exactitate cu cât echivalează bunurile deținute de oligarhii moldoveni. Surse de referință care să furnizeze asemenea date pur și simplu nu există. Nici în țară, nici peste hotarele ei. Iar din moment ce astfel de surse nu există în genere, de credibilitate nici nu merită să pomenim.

Opacitatea în acest sector al economiei a și dat naștere șirului infinit de legende, speculații, presupuneri, estimări, etc., snoave! Cea mai scandaloasă dezinformare din ultima perioadă este cea oferită de agenția rusă Rosbalt, care a publicat o listă fictivă, exagerată până la absurd a așa-zișilor „miliardari” moldoveni în dolari SUA. Ba mai mult, pe lângă furnizarea de date înșelătoare, agenția moscovită a făcut și referință la cel mai cunoscut și influent rating al celor mai bogați oameni ai planetei, Forbes. Bineânțeles, în lista celor 1011 miliardari din acest an, care au cumulat peste 2,4 trilioane de dolari SUA, a moldoveni nici nu miroase. Totuși, să „visăm” împreună cu Rosbalt. Potrivit acestuia, în fruntea topului s-ar afla Gabriel Stati și Vladimir Plahotniuc, cu averi de peste 2 miliarde de dolari, urmați în clasament de premierul Vlad Filat, ex-șeful SIS și ex-ministrul Apărării Valeriu Pasat, precum și ex-vicepreședintele Lukoil Nicolae Ciornîi, cu averi estimate la puțin peste 1 miliard de dolari.

Aceste informații vizibil dubioase au fost preluate cu prea multă ușurință și naivitate (?) de cele mai influente publicații moldovenești, care fie au intrat în joc, fie și-au făcut jocul propriu. Unele media a doua zi au infirmat propriile confirmări, altele au continuat să preia opinii străine (numai că de această dată opinii adverse)… iar celelalte pur și simplu au pășit peste asta…

Să revenim la oile noastre (revenons à nos moutons), adică la oligarhii noștri. Conform altor surse, cică anonime, averea lui Gabi Stati nu este mai mare de 50 de milioane de dolari, cea a lui Plahotniuc – nu mai mare de 40 de milioane de dolari, iar cea a lui Filat nu depășește 10 milioane de dolari. Totodată, dacă invocăm surse legale, prim-ministrul ar avea o avere de doar circa jumătate de milion de dolari – cel puțin așa indică declarația de venit făcută publică de Filat în 2009 –, ceea ce îl plasează alături de alți 141 de milionari (în lei!) în lista șefului adjunct al Inspectoratului Fiscal de Stat, Adrian Timotin.

În același timp, premierul a devenit subiectul unui alt top, elaborat la fel de străini, la fel de credibil (?). Potrivit ziarului ucrainean „Дело”, averea lui Vlad Filat ar fi estimată la 30 milioane de dolari SUA, activele premierului fiind redirecţionate persoanelor terţe şi plasate, în general, în afacerile cu tutun (RoMold Trading) şi în cele cu imobile (Kapital Invest, centrul de business Ipteh). 30 de milioane ar fi și zestrea unui alt (ex-)premier, Ion Sturza, care, printre altele, a declarat anterior că în Moldova nu există persoane care să aibă o avere mai mare de 100 de milioane de dolari. Totuși, această cifră de afaceri îi situează tocmai la coada ”celor 10 cei mai bogați oameni din Moldova”, în capul mesei publicației ucrainene fiind Anatol Stati, cu o avere de 500 milioane de dolari SUA, Vladimir Plahotniuc, cu 300 milioane de dolari și Nicolae Ciornîi, ale cărui bunuri echivalează cu 120 milioane de dolari.

Câți „experți”, atâtea opinii și, ce este și mai interesant, atâtea milioane/miliarde. În acest cerc vicios, principalii vinovați de speculațiile în jurul averilor de milioane/miliarde nu sunt media – prost informate sau bine dezinformate –, ci înșiși oligarhii. Da da, oligarhii! Dacă oamenii de afaceri precum Plahotniuc, Stati și alții, care devin subiectul frecventelor și incitantelor speculații, ar face declarații pe venit (reale și transparente!), nu ar exista un „aeroport” mediatic cu atâtea „piste” de manipulări și dezinformări. Cu toate aceste, ei nici nu comentează eventualele clasamente, nu-și apară (sau laudă) reputația, mulțumindu-se, probabil, cu publicitatea gratuită. Să înțelegem, oare, prin aceasta că principalele surse de venit ale oligarhilor moldoveni pleacă cu rădăcinile adânc în economia tenebră? Economie, care, potrivit calculelor Băncii Mondiale, constituie circa 50% din PIB, care în 2008 a totalizat 6,1 miliarde de dolari SUA.

Stimați oligarhi moldoveni, subsemnatul, consumatorul produselor și/sau serviciilor voastre, vă întreb cu toată rușinea: Ce avere aveți?

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare