80 de administratori de cluburi din Republica Moldova s-au ales cu procese-verbale și amenzi administrative, iar altor 19 le-au fost inițiate proceduri de sistare a activității localurilor, în urma verificărilor anti-incendiare iniţiate de inspectorii Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale.
De asemenea, altor 39 de administratori li s-au emis prescripții obligatorii pentru înlăturarea deficiențelor.
Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale a anunţat că, după incendiul din clubul bucureștean Colectiv, inspectorii au verificat timp de o săptămână 114 localuri de agrement din toată țara, pentru a vedea dacă corespund cerinţelor anti-incendiare.
Din acestea, doar 24 obiective corespund normelor de securitate, în restul localurilor fiind depistate încălcări anti-incendiare.
Cele mai des întâlnite au fost căi de evacuare blocate sau lipsa acestora, lipsa stingătoarelor, utilaj electric defect și materiale combustibile prezente în interiorul încăperilor. Mai mult, responsabilii cluburilor nu au cunoştinţe despre acțiunile în caz de situații excepționale, pe care ar trebui să le întreprindă atât ei, cât și vizitatorii.
În nopțile de 7 și 8 noiembrie curent, pompierii au mers în razii de noapte către 20 localuri de agrement, 9 dintre care au fost găsite cu încălcări la capitolul normelor de securitate. Acțiunile inspectorilor vor continua până când toate localurile cu aglomerări de persoane din țară vor fi supuse verificărilor, termenul fiind prelungit până la o lună de zile.
În total, în următoarele două săptămâni urmează să fie verificate aproape 400 de localuri.
Anterior, premierul interimar de la Chișinău, Gheorghe Brega, a dispus la începutul acestei săptămâni efectuarea de controale în toate cluburile, barurile și discotecile din Republica Moldova pentru a verifica dacă acestea dispun de planuri de măsuri anti-incendiu și dacă ele sunt respectate.