15 februarie poate fi considerată una din zilele importante şi nereuşite în biografia lui Vlad Plahotniuc – acum trei ani acesta a plecat din una din cele mai importante funcţii.
Astfel, Parlamentul Republicii Moldova a desfiinţat pe 15 februarie 2013 funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, deţinută până atunci de controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc.
Tot atunci prim-vicepreşedintele Parlamentului moldovean şi-a prezentat demisia.
Ironia sorţii sau nu, dar exact la 15 februarie 2016 s-au împlinit patru luni, de când lui Vlad Filat, oponentul politic al democratului, i-a fost ridicată imunitatea,acesta fiind acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă.
Reamintim că acum trei ani, în acea zi de februarie 2013, Parlamentul a votat, de fapt, două hotărâri privind plecarea lui Vlad Plahotniuc :prima – prin care i s-a acordat vot de neîncredere și, după câteva minute, un alt proiect, prin care s-a votat demisia sa din propria inițiativă Ambele hotărâri sunt publicate în Monitorul Oficial.
Atunci, în Parlamentul de la Chişinău s-a format o majoritate informală, PCRM-PLDM. Comuniştii împreună cu liberal-democraţii şi grupul neafiliaţilor au avut 73 de voturi, din cele 101. Liberalii au lipsit din sală.
Deputaţii democraţi au votat împotriva proiectului de lege privind anularea funcţiei de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, iar liberalii nu au mai revenit în sală, după ce au solicitat o pauza înainte de vot.
La scurt timp după ce a fost votat proiectul de lege, Vlad Plahotniuc a anunţat de la microfon că de fapt, Alianţa pentru Integrare Europeană nu mai există. Vlad Plahotniuc a menţionat că votul consolidat de astăzi demonstrează o nouă majoritate parlamentară, PLDM-PCRM. În acelaşi timp, Plahotniuc l-a invitat pe premierul Vlad Filat în Parlament, să-şi dea demisia.
Deşi a fost demis din funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, Vlad Plahotniuc a rămas deputat şi a beneficiat în continuare de imunitate parlamentară.