15 februarie – zi memorabilă pentru Vlad Plahotniuc!

15 februarie poate fi considerată una din zilele importante şi nereuşite în biografia lui Vlad Plahotniuc – acum trei ani acesta a plecat din una din cele mai importante funcţii.

Astfel, Parlamentul Republicii Moldova a desfiinţat pe 15 februarie 2013 funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, deţinută până atunci de controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc.

Tot atunci prim-vicepreşedintele Parlamentului moldovean şi-a prezentat demisia.

Ironia sorţii sau nu, dar exact la 15 februarie 2016 s-au împlinit patru luni, de când lui Vlad Filat, oponentul politic al democratului, i-a fost ridicată imunitatea,acesta fiind acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă.

Reamintim că acum trei ani, în acea zi de februarie 2013, Parlamentul a votat, de fapt, două hotărâri privind plecarea lui Vlad Plahotniuc :prima – prin care i s-a acordat vot de neîncredere și, după câteva minute, un alt proiect, prin care s-a votat demisia sa din propria inițiativă Ambele hotărâri sunt publicate în Monitorul Oficial.

Atunci, în Parlamentul de la Chişinău s-a format o majoritate informală, PCRM-PLDM. Comuniştii împreună cu liberal-democraţii şi grupul neafiliaţilor au avut 73 de voturi, din cele 101. Liberalii au lipsit din sală.

Deputaţii democraţi au votat împotriva proiectului de lege privind anularea funcţiei de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, iar liberalii nu au mai revenit în sală, după ce au solicitat o pauza înainte de vot.

La scurt timp după ce a fost votat proiectul de lege, Vlad Plahotniuc a anunţat de la microfon că de fapt, Alianţa pentru Integrare Europeană nu mai există. Vlad Plahotniuc a menţionat că votul consolidat de astăzi demonstrează o nouă majoritate parlamentară, PLDM-PCRM. În acelaşi timp, Plahotniuc l-a invitat pe premierul Vlad Filat în Parlament, să-şi dea demisia.

Deşi a fost demis din funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului, Vlad Plahotniuc a rămas deputat şi a beneficiat în continuare de imunitate parlamentară.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.