17 ONG-uri susţin predarea religiei în şcoli

 De Luminiţa Gusina

 Astăzi, 18 iunie 2010, membrii a 17 ONG-uri s-au adunat într-o conferinţă de presă pentru aşi exprima susţinerea privitor la organizarea referendumului pentru introducerea „Bazelor Ortodoxiei”, ca obiect de studiu obligator în şcoli.

 „Cei care se împotrivesc prezenţei lui Dumnezeu în şcoală şi nu doresc o cultură şi o morală sănătoasă pentru tânăra generaţie, nu fac altceva decât să continuie să aplice politicile anticreştineşti ale lui Lenin”, sunt de părere reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale. Subliniind că societatea are dreptul să hotărască prin referendum dacă este sau nu necesară implimentarea religiei în învăţământul preuniversitar. În cadrul conferinţei, s-a menţionat că introducerea „Bazelor Ortodoxiei” în instituţiile de învăţământ nu semnifică discriminarea sau marginalizarea elevilor de alte confesiuni.

 În susţinerea acestei iniţiative vine afirmaţia doamnei Anastasia Şendrea, Liceul Teoretic „Ginta Latină”: „Sunt absolut de acord cu ideea implimentării religiei ca obiect de studiu în şcoli. Religia a fost predată în şcoli şi considerată ca obiect extrem de important în formarea învăţaţilor, până în perioada modernă. Teologia era un obiect de rând cu ştiinţele naturii, cu fizica, cu literatura, cu matematica şi filosofia, toate fiind foarte admirate pe parcursul istoriei. Cei care ştiau matematică, literatură şi teologie erau văzuţi ca oameni de o cultură rară. De ce nu ar fi aşa şi elevii din Republica Moldova?”

 Pe de altă parte vine opinia doamnei Viorica Antonov, expert IDIS „Viitorul”. „Introducerea disciplinei „Bazele Ortodoxiei” în şcoală avertizează din start abuzul pe seama altor confesii practicate în ţară. În plină avansare în relaţiile cu Uniunea Europeană, Moldova trebuie să ia cursa spre o „comunitate de valori” şi nu spre promovarea educaţiei spirituale prin încurajarea necondiţionată a tratamentului diferenţiat persoanelor în virtutea apartenenţii lor la altă religie decât cea ortodoxă”, declară expertul pentru moldova.org

Dumneaei consideră că familia este instituţia socială care trebuie să împărtăşească religia copiilor „dacă familia nu poate să o facă, atunci ar face-o şcolile duminicale pe lângă comunităţile bisericeşti, unde s-ar citi Biblia şi s-ar preda religia”.

Anterior, Curtea de Apel a anulat hotărârea Comisiei Electorale Centrale, de a aduna semnături pentru organizarea referendumului cu privire la predarea religiei în şcoli, în mod obligator. Această decizie, vine la cerinţa unui grup de iniţiativă, format deasemenea din 17 ONG-uri. Dumitru Ciubaşenco, purtătorul de cuvânt a lui Valeriu Pasat, a catalogat decizia Curţii de Apel drept ilegală. 

În ţară a demarat deja o campanie ce argumentează necesitatea itroducerii religiei în şcoli. În întreaga Moldovă s-au placat numeroase panouri, ce-i prezintă pe iniţiatorii acestui proiect, Valeriu Pasat şi Mitropolitul Vladimir. La posturile de televiziune sunt difuzate filmuleţe în acest sens. 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.