20 de ani de independenţă pentru Ucraina

Chişinău / Moldova.ORG/ — Astăzi, vecina noastră, Ucraina îşi sărbătoreşte cei 20 de ani de independenţă. Declaraţia de independenţă a acesteia, a fost semnată la 24 august 1991, cu doar câteva zile mai devreme decât Republica Moldova.

Totodată, actul independenţei Ucrainei a devenit subiectul referendumului constituţional din 1 decembrie 1991, fapt confirmat şi de 90 la sută din cetăţenii ucraineni care au participat la referendum. La scurt timp după aceasta, Ucraina a fost recunoscută pe plan internaţional, ca fiind un stat independent şi democratic.

Declaraţia de independenţă a fost adoptată în urma încercării unei lovituri de stat pe 19 august 1991, zi în care, liderii conservatori comunişti din fosta Uniune Sovietică au încercat să restabilească controlul Partidului Comunist asupra URSS (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste).

De atunci, în fiecare an, Ziua Independenţei Ucrainei este un punct de referinţă, sărbătorit de toţi ucrainenii din Ucraina şi din ţările în care trăiesc, România şi Maramureşul fiind una dintre zonele cele mai populate.

În acest an, Ucraina îşi va sărbători independenţa mult mai modest decât anterior. Aceasta va fi inaugurată cu o rugăciune pentru ţară, rostită la biserica Kievo-Pecerska din Kiev. Festivităţile se vor desfăşura în piaţa Maidan Nezalejnosti din Kiev.

Pe străzile kievene, spectatorii vor putea admira orchestre militare şi Garda de Onoare, dat fiind faptul că parada militară a fost anulată, în acest an. Iniţial, autorităţile locale din Kiev au interzis focuri de artificii din cauza caniculei, însă, odată cu răcorirea vremii, Ministerul ucrainean al Apărării a permis şi focurile de artificii în nouă oraşe ucrainene. Seara, Kievul va avea parte de un spectacol nemaipomenit în care vor răsuna 20 de salve de tun.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.