Preşedintele de onoare al Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov a dezminţit într-un interviu pentru radio „Europa liberă” informaţia lansata de un portal de ştiri de la Chişinău potrivit căreia el ar putea fi acceptat în funcţia de şef de stat în schimbul a 5 voturi pe care democraţii ar fi pregătiţi să le dea pentru realegerea liderului comunist Vladimir Voronin în funcţia de preşedinte al parlamentului.

Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Marian Lupu şi Serafim Urechean au bătut palma. În ciuda tensiunilor din ultimele zile, generate şi de tentativele lui Voronin de-a sparge Alianţa pentru Integrarea Europeană, liderii celor patru partide democratice până la urmă s-au înţeles în ceea ce priveşte poziţia comună pe care trebuie s-o adopte la 28 august, scrie Petru Bogatu, editorialistul de la radio Vocea Basarabiei.

Surse care au solicitat anonimatul au declarat pentru Jurnal că la reşedinţa de stat din Condriţa, au început evacuările de bunuri şi de personal. Deşi înţelegeam că retragerea lui Voronin din somptuoasa casă de vacanţă va fi un spectacol ferit de ochii lumii, mai mulţi reporteri şi un operator de la Jurnal tv ne-am deplasat la faţa locului. Ne-am oprit lângă porţile complexului pentru a filma câteva planuri generale, după care intenţionam să mergem să discutăm cu oamenii din localitatea cu acelaşi nume.

Acum 18 ani, pe 27 august 1991, într-o zi de marţi – mai precis, în după-amiaza acelei zile – Chişinăul forfotea ca un stup de albine. Adunaţi la şedinţa în plen, deputaţii din primul Parlament au votat Independenţa R. Moldova. Îmi amintesc bine acele clipe… am vrut să zic „solemne”, dar de fapt ele, acele clipe, nu erau atât solemne sau chiar solemne, cât mai degrabă încărcate de tensiuni ascunse şi nelinişti.