Preotul Agafonic Potoroacă, preşedintele Judecăţii, califică acţiunea drept samavolnicie şi ne asigură că vinovaţii vor fi sancţionaţi, indiferent dacă cu aceasta va fi sau nu de acord ÎPS Vladimir. Secretarul Mitropoliei, pr. Vadim Cheibaş, se abţine să comenteze situaţia, iar episcopii de Cahul şi Bălţi spun că şi Cheibaş ar fi venit la întâlnirea cu Dodon, însă, văzând presa, ar fi ieşit…

Materialul celor de la Organized Crime and Corruption Reporting Project, despre asasinarea lui Igor Țurcan și întreaga rețea criminală din jurul său, ar fi trebuit să producă adevărate explozii în mass-media moldovenească. Un asemenea material, de un profesionalism neîntlnit pentru jurnalismul de pe malurile Bâcului, ar fi trebuit să creeze zile multe de dezbateri pe marginea sa. În studiourile de televiziune ar fi trebuit invitați Ministrul de Interne, șeful CCCEC, Procurorul General, Prim-ministrul sau chiar Președintele statului. Ce-i drept, Marian Ilici Lupu a fost prezent într-un studio de televiziune, dar acolo s-a discutat mai mult de trilurile păsărelelor decât de criminalitatea instituționalizată din Republica Moldova.

Apropiata reluare a negocierilor internaţionale în chestiunea transnistreană, recenta vizită la Chişinău a senatorului american John McCain şi incidentul de la ambasada rusă, unde a fost prezentat oficial un lider transnistrean, au readus în atenţie conflictul îngheţat al Moldovei şi posibilele lui rezolvări. Printre multele teorii mai degrabă speculative se numără şi reînvierea unui plan rusesc vechi de opt ani, care propunea federalizarea Moldovei reunite. Valentina Ursu a încercat să afle cât de actual este planul Kozak de la Vlad Spânu, preşedintele „Fundaţiei Moldova” cu sediul în Statele Unite.