Nu departe de satul lipovenesc Jurilovca, jud. Tulcea se află o cetate construită de grecii veniţi în bazinul pontic şi stabiliţi aici. De fapt, arheologii care au cercetat zona au demonstrat că cetatea Orgame este cea mai veche aşezare a grecilor de pe teritoriul românesc. După greci urmează romanii care au redenumit cetatea în Argamum. În prezent cetatea Argamum este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Dobrogea, dare este puţin cunoscută. Turiştii care o vizitează sunt mai mult întâmplător în zonă. Iar cei care au văzut-o rămân plăcut surprinşi de frumuseţea peisajului.

Trebuie să pleci urget peste hoatare, dar nu ai reuşit să schimbi bani? Nu e mare problemă, dacă ai în buzunar euro şi/sau dolari, valute, pe care le poti schimba, indiferent în care colţ al lumii te-ai afla. Iată însă că concurenţii, le calcă pe urme, mă refer la yenul chinez, despre care se zvoneşte, că în următorii ani, ar putea deveni, principala valută a lumii.

Pentru a şti cine suntem trebuie să ne cunoaştem trecutul, istoria neamului, iar acest lucru se poate afla, printre altele şi la muzeu. Fiindcă a început toamna, iar astăzi este prima zi de şcoală, vă invit şi eu la o mică lecţie de istorie la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei din Chişinău, pentru simplul fapt că este cel mai mare şi important muzeu al ţării şi din considerentul că acum la început de toamnă aveţi ocazia de a vedea cu propria pereche de ochi steagul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, expus în acest muzeu.

Când merge vorba de Ucraina şi Rusia, în acelaş context, de cele mai multe ori, gazul natural este cel care le uneşte. Ucraina a încercat în nenumărate ori să apeleze la marea putere rusească, să micşoreze preţul cu care este importat gazul pe teriroriul Ucrainei. Aceasta, încearcă să renegocieze acordul încheiat între cele două state, în 2009, potrivit căruia Kievului, i se revin preţuri mai ridicate, comparativ cu unele ţări ale Uniunii Europene.