Chişinău / Moldova.ORG/ — Mare sărbătoare la Comrat. Astăzi se împlinesc 21 de ani de la formarea Autonomiei Găgăuze.
Başcanul Găgăuziei urmează să rostească un discurs solemn la casa de Cultură din Comrat, unde vor avea loc manifestările organizate cu această ocazie. Discursuri vor mai rosti şi alţi oficiali locali, reprezentanţi ai Adunării Populare şi politicieni care au pus bazele actualei autonomii.
Dacă anul trecut Serafim Urecheanu, care deţinea, la acel moment, funcţia de Vicepreşedinte al Parlamentului, a fost prezent la activităţile organizate cu această ocazie, anul acesta, reprezentanţii autorităţilor de la Chişinău nu vor participa la manifestaţii, în schimb analiştii politici de la Chişinău şi-au exprimat dur indignarea faţă de acţiunile de la Comrat.
Menţionăm că, pe 19 august 1990, regiunea şi-a declarat independenţa faţă de Republica Moldova. Chişinăul nu a recunoscut autonomia, catalogând acest gest drept neconstituţional. La sfârşitul lui octombrie 1990, acţiunile separatiste ale Comratului au fost pe punctul să provoace un conflict militar în sudul ţării.
În decembrie 1994, Parlamentul de la Chişinău a recunoscut, totuşi, autonomia Găgăuziei, adoptând Legea privind statutul juridic special al regiunii. Potrivit acesteia, unitatea teritorială autonomă are propriul drapel, imn, stemă, Constituţie şi instituţii ale puterii. De asemenea, autonomia Găgăuziei a fost garantată şi în Constituţia Republicii Moldova. Astfel, potrivit articolului 111, regiunea "soluţionează, de sine stătător, în limitele competenţei sale, problemele cu caracter politic, economic şi cultural".
Găgăuzia are o populaţie de peste 150.000 de locuitori, din care aproximativ 80 la sută sunt găgăuzi.