Chişinău / Moldova.ORG/ — 28 iunie – zi de doliu naţional pentru ţara noastră. Zi care a adus multe suferinţe, batjocură, supunere şi moarte. Mulţi dintre cei care au avut de suferit nici acum nu pot uita represiunile la care au fost supuşi.
În Republica Moldova, Ziua Ocupaţiei Sovietice a fost oficializată în 2010 printr-un decret prezidenţial.
Anul acesta, sute de oameni, în frunte cu politicieni, oameni de cultură, scriitori, istorici şi tineri cărăra nu le este indiferent trecutul neamului nostru, au depus flori şi au ţinut un moment de reculegere la piatra comemorativă unde urmează a fi ridicat un monument în memoria victimelor regimului totalitar sovietic.
Ceremonia a început cu un moment de reculegere, după care a urmat sfinţirea pietrei comemorative din faţa Guvernului de către un sobor de preoţi.
Cu durere în suflet şi cu amintiri chinuitoare, zeci de oameni au venit să reânvie amintirea celor care au suferit în urma acţiunilor inumane ale autorităţilor sovietice.
„Au trecut 71 de ani de la agresiunea URSS faţă de România. Ceea ce s-a întâmplat atunci a fost un atac venit din partea unei puteri totalitare, din dorinţa de a pune comunismul pe un tărâm de lege. Ce alt statut decât cel de sclavi au avut basarabenii de atunci?", a declarat Anatol Petrenco, vicepreşedintele Partidului Liberal.
„28 iunie 1940 este prima zi de ocupaţie a Basarabiei, dar nu de eliberare, aşa cum încearcă să interpreteze unii în Moldova”, a spus directorul Institutului de Drept, Gheorghe Cojocaru.
Potrivit lui, toţi cei care spun că în această zi Basarabia a fost eliberată sînt mincinoşi.
Vicepreşedintele PL, deputatul şi liderul fracţiunii parlamentare a PL, Ion Hadîrcă, a spus că au trecut 71 de ani de la deportarea locuitorilor Basarabiei, dar această rană încă mai sîngerează.
„Datoria oamenilor este să nu uite această zi, cînd am fost ocupaţi pe pămîntul nostru. Datoria noastră este să-i pomenim pe cei care nu s-au mai întors în Patrie din deportări”, a menţionat el.
Preoţii prezenţi la miting au făcut o rugăciune pentru cei care au murit în perioada ocupaţiei sovietice.
Cel mai înflăcărat discurs l-a ţinut liderul PL, Mihai Ghimpu. Acesta a spus că are uneori un gând ca ,,Dumnezeu să refacă Imperiul Roman şi să eliberăm Kremlinul de sub ruşi, aşa cum spun ei eliberare de români, să ştie ce înseamnă libertate”. Totodată, preşedintele liberal a subliniat că ocupaţia sovietică a întrerupt parcursul european şi modern al R.Moldova. ,,Din cauza lor nu avem drmuri bune, apeduct, străzi iluminate. Noi cerem ruşilor doar să recunoască că ziua de 28 iunie a fost zi a ocupaţiei Basarabiei de către forţele ruse. Cât pământ şi sânge mai vor?”, s-a arătat revoltat Mihai Ghimpu.
„28 iunie 1940 este cea mai grea şi cea mai neagră filă din istoria neamului nostru, Basarabia română. În acea după-amiază de duminică basarabenii i-au întâmpinat pe malul Nistrului cu pâine şi cu sare, iar în loc de mulţumire soldaţii ruşi au ordonat să fie arestaţi cei mai buni gospodari ai satului. După ce au intrat în sat, au rupt şi au călcat în picioare tricolorul românesc, iar în loc au pus „flagul” lor roşu cu seceră şi ciocan. Din acea zi neagră s-au început crimele ocupanţilor comunişti pe teritoriul Basarabiei. Toţi gospodarii erau arestaţi, „cercetaţi” şi apoi dispăreau fără urmă. Asta se numeşte eliberare?”, se întreabă Boris Vasiliev, profesor, autorul cărţii „Stalin mi-a furat copilăria”. El spune că, deşi era copil, a fost nevoit să îndure gerul siberian, fiind de două ori deportat împreună cu familia sa…
Boris Vasiliev zice că, de când e lumea, au fost ani grei şi în Basarabia. Dar moldovenii aveau o tradiţie: oricât de rău sau de bun era anul, chiar dacă se rupeau podurile de roadă, ei totuna punea ceva deoparte, un gavanos de fasole, câte o legătură de fructe uscate… „Când au venit ruşii, aceştia nu doar au scuturat toate podurile şi au luat toată recolta, dar au luat şi acele sfinte rezerve pe care oamenii le ţineau pentru zile negre… Adică, ne-au „eliberat” şi de ele”. Bătrânul spune că 28 iunie va rămâne o zi neagră a istoriei noastre, o zi tragică în care „s-au început crimele ocupanţilor comunişti pe teritoriul Basarabiei”…