Parteneriatul International pentru Dezvoltare Umana (International Partnership for Human Development) si Fundatia Medicala din Moldova vor implementa, incepind cu luna viitoare, ultima etapa a programului „Alimentatie pentru Educatie” („International Food for Education”), finantat de Departamentul Agriculturii al SUA. In cadrul acestei etape, aproximativ 350 mii de copii din institutiile prescolare si preuniversitare (clasele I-VIII) din RM vor beneficia pe parcursul urmatorului an de studii de prinzuri gratuite. Mentionam ca in anii trecuti numarul acestor copii a atins cifra de circa 260 mii.
Romanita Berghia, Manager de Program, reprezentant al Fundatiei Medicale din Moldova, a spus ca in cadrul acestei etape vor fi livrate 3514 tone de produse alimentare: ulei vegetal, fulgi de cartof, fasole si paste fainoase. Acestea vor fi repartizate gradinitelor si institutiilor preuniversitare (clasele I-VIII) din toate raioanele, in baza unor contracte cu administratiile locale si directiile de invatamint ale acestora. La moment, executorul national/Fundatia Medicala/ desfasoara procedura de perfectare a acestor contracte. D-na Berghia si-a exprimat speranta ca incepind cu sfirsitul lunii iulie si pina la sfarsitul lunii august, consiliile raionale si directiile raionale de invatamant vor reusi sa ridice produsele alimentare si, respectiv, sa le repartizeze scolilor ce le au in gestiune.
In alta ordine de idei, reprezentanta FMM si-a exprimat ingrijorarea vizavi de alimentarea acestor copii in anii viitori de studii, din moment ce Guvernul SUA, in acest sens, nu promite nimic si alte contracte de colaborare cu institutiile internationale, deocamdata, nu sint stabilite.
IPHD si Fundatia Medicala din Moldova au executat in RM programe similare, finantate de Guvernul SUA, incepind cu anul 2001. In ultimii 5 ani Guvernul Statelor Unite ale Americii a donat pentru RM peste 72 mii tone de bunuri. Cheltuielile totale ale programului, inclusiv valoarea bunurilor si transportarea lor au depasit 25 milioane dolari SUA. Programe de acest gen sint implementate intr-o serie de tari din Africa. // Moldova Suverana