4 aprilie poate fi considerată cu adevărat una „istorică” pentru liderul Partidului Comuniştilor Vladimir Voronin. Anume în această zi, acum 15 ani, pe 4 aprilie 2001, Vladimir Voronin a fost ales în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.
Ca urmare a modificării Constituţiei Republicii Moldova din iulie 2000, Voronin a fost ales în Parlament, şi nu prin vot direct, fiind votat de 71 de deputaţi comunişti.
Exact, la o distanţă de patru ani, pe 4 aprilie 2005, în Parlamentul de la Chişinău a avut loc ziua unui „vot istoric”, în urma căruia preşedintele PCRM a fost reales în funcţia de şef de stat. Surpriza cea mare a fost susţinerea comunistului de cei 11 deputaţi ai fracţiunii PPCD , care erau oponenţi înverşunaţi ai PCRM şi care s-au opus regimului comunist şi au optat pentru obţinerea independenţei Republicii Moldova.
Vladimir Voronin a fost propus de un grup de 34 de deputaţi comunişti. Dat fiind faptul că celelalte fracţiuni parlamentare nu şi-au propus proprii candidaţi şi pentru a respecta condiţia de participare a cel puţin doi competitori pentru validarea procedurii de votare, alţi 16 deputaţi ai PCRM au propus candidatura preşedintelui Academiei de Ştiinţe din Moldova, Gheorghe Duca.
La procedura de alegere a şefului statului au participat 56 de deputaţi ai fracţiunii PCRM, 8 deputaţi ai fracţiunii PDM, 11 deputaţi ai fracţiunii PPCD, precum şi 3 deputaţi ai PSL.
18 deputaţi ai fostului BMD nu au participat la votare, iar alţi 5 deputaţi AMN au absentat.
În consecinţă, din cei 78 de deputaţi care au participat la alegerea şefului statului 75 au votat pentru Vladimir Voronin. Contracandidatul lui Voronin, Gheorghe Duca, a obţinut un singur vot, iar 2 buletine au fost declarate nevalabile. Astfel, Vladimir Voronin a fost reales în funcţia de şef al statului.