Mai jos vedem ce soluții au găsit marile orașe europene pentru problema locuințelor. Poate la noi nu-i chiar atât de rău?…
- „Patodeweloperka”
Lumina soarelui, transportul public, teren de joacă – cine are nevoie de acestea? În Polonia, lipsa de apartamente este atât de severă, încât dezvoltatorii de locuințe pot construi și vinde orice, chiar și un „studio de lux de 9 mp în centrul orașului” pentru 4.500 € / mp. De aceea, „patodeweloperka” (un neologism inventat din „patologie” + „dezvoltatori”) a devenit recent un cuvânt cheie.

- „100-Euro-Wohnung”
Ai închiria o toaletă cu 400 de euro pe lună? La Berlin unii ar face-o. În comparație, casa mică a arhitectului Van Bo Le-Mentzel este un adevărat palat. Nu este de mirare că publicul s-a arătat foarte interesat de proiectarea unui apartament care costă 100 de euro pe lună. Sunt incluse „pereții Harry Potter” și „mesele Tetris” secrete.
- „Gemeindebau” (recondiționat)
SOHO, un spațiu cultural din districtul Ottakring, încearcă să recupereze viața socială urbană istorică a Vienei. În mod surprinzător, este situat într-o clădire municipală (Gemeindebau). În acest fel, moștenirea „simțului cartierului” a orașului poate fi păstrată parțial.

- „Chambredebonne”
Chambre de bonnes (camerele de serviciu) din Paris, ocupate anterior de muncitori casnici, găzduiesc acum studenți și parizieni cu venituri mai mici. Situate chiar sub acoperișurile clădirilor Haussmanniene, doar 15% din aceste mini-apartamente sunt ocupate în prezent, deși acest lucru se poate schimba în curând. Este posibil să aveți o vedere minunată a orizontului parizian, dar mai bine să nu uitați cheile în timp ce vă îndreptați către toaletele comune din hol.

- „Kádár-kocka”
Aceste case cubice construite în anii 1960 sunt numite informal după liderul comunist János Kádár. Costul scăzut al locuințelor accesibile a avut totuși un altfel de preț: estetică și ineficiența energetică – ioc. Există încă aproximativ 800.000 de astfel de încăperi disponibile, iar guvernul oferă planuri de renovare gratuite pentru a aduce casa în secolul XXI. Deși nu sunt la fel de faimoasele ca și cuburile Rubik, „Cuburile Kádár” au un loc aparte în Ungaria.

Text editat de Lucy Papachristou, Christian-Zsolt Varga
Materialul a fost publicat inițial în Newsletter-ul Weekly Focus realizat de rețeaua internațională de jurnaliști n-ost, care are ca misiune să se aprofundeze în realitățile de pe continentul european și să ofere o perspectivă diversă asupra unui subiect săptămânal. Vă puteți abona la newsletter pe acest link.