Chişinău / Moldova.ORG/ — Astăzi se împlinesc 67 de ani de la Operaţiunea Iaşi – Chişinău. 67 de ani de neuitare, durere şi amintiri. Lupte ce au luat cu ele mii de vieţi omeneşti fără să mai ţină cont de vârstă, naţionalitate sau gradul de vinovăţie.
Astăzi, autorităţile de la Chişinău vor comemora aceste evenimente, păstrând un minut de reculegere în memoria celor căzuţi pe câmpul de luptă.
Preşedintele interimar, Marian Lupu va depune flori la monumentul marelui Voievod şi Domn al Ţării Moldovei, Ştefan cel Mare şi Sfânt.
Cu această ocazie şi reprezentanţii Partidului Comunist vor participa la o ceremonie de depuneri de flori care va avea loc la Memorialul Eternitate din capitală, la care va mai lua parte Ambasadorul rus în Moldova, Valeri Kuzmin, dar şi reprezentanţi ai diasporei ruse în Moldova.
Membrii Partidului Comuniştilor urmează să participe la depunere de flori la memorialul „Capul de pod din Şerpeni”, Anenii Noi.
Operaţiunea Iaşi-Chişinău a cuprins luptele dintre Armata Sovietică şi forţele aliate germano-române de la sfârşitul lunii august şi începutul lunii septembrie 1944, sfârşindu-se cu pierderi de ambele părţi şi modificarea liniei frontului, dar şi ieşirea României din război şi trecerea de partea Aliaţilor antifascişti.
Operaţiunea Iaşi – Chişinău, cunoscută în literatura de specialitate şi ca Bătălia pentru România, a avut urmări grave şi a schimbat cursul istoriei contemporane. În urma acesteia, trupele germane au suferit pierderi foarte mari – cel puţin 200.000 de soldaţi, în timp ce sovieticii au pierdut foarte puţini soldaţi într-o ofensivă de asemenea amploare. Ameninţarea înaintării sovietice spre Iugoslavia a determinat Germania să-şi retragă armatele din Grecia şi Iugoslavia, pentru a le salva de primejdia unei încercuiri de proporţii.
La nivel politic, ofensiva a precipitat acţiunea regelui Mihai de înlăturare de la putere a mareşalului Antonescu şi de scoatere a ţării din Axă. Aproape imediat după momentul 23 august 1944, între români şi foştii aliaţi germani şi unguri a izbucnit războiul pentru eliberarea teritoriului cedat Ungariei după Dictatul de la Viena din 1940.