77 de milioane pentru consolidarea rezervelor valutare ale Moldovei

„Misiunea FMI şi autorităţile Republicii Moldova au ajuns la un acord la nivel de personal… Acest acord se preconizează a fi aprobat de către conducerea FMI şi Consiliul de Directori Executivi. Finalizarea revizuirii a cincia a programului va permite Moldovei să primească 50 milioane de DST (circa 77 milioane de dolari S.U.A.), pentru a-şi consolida rezervele valutare”, a declarat Nikolay Gueorguiev, şeful Misiunii FMI pentru Moldova, în cadrul întrevederii sale cu Prim-ministrul Vlad Filat.

Acesta a menţionat că FMI apreciază caracterul constructiv al consultărilor purtate cu instituţiile Republicii Moldova şi a estimat că în condiţiile unei activităţi slabe în UE, parţial compensate de creşterea viguroasă în CSI, se preconizează că creşterea reală a PIB-ului va atinge 3 la sută în 2012, înainte de a-şi reveni anul viitor, pe când stabilitatea macroeconomică nu va avea de suferit.

„Inflaţia a scăzut şi se aşteaptă să rămână la un nivel mic, în limitele ţintite de Banca Naţională a Moldovei (BNM). Cursul valutar real efectiv pare să fie moderat supra-apreciat, iar deficitul contului curent rămâne a fi ridicat, de circa 12 la sută din PIB, dar trebuie să se ajusteze treptat, pe măsură ce reformele structurale vor începe să aducă roade”, a precizat şeful Fondului Monetar Internaţional.

De asemenea, şeful misiunii FMI a salutat angajamentul autorităţilor RM de a elimina lacunele ce ţin de taxa pe valoare adăugată (TVA) şi regimul de înmatriculare a vehiculelor importate, de a alinia bugetului Mun. Chişinău la obiectivele bugetar-fiscale mai complexe, de a perfecţiona administrarea fiscală şi vamală şi de a elimina arieratele pe cheltuielile guvernului general.

„Aceste măsuri, combinate cu adoptarea în timp util şi implementarea cadrului bugetar pe termen mediu pentru anii 2013-2015, vor asigura durabilitatea bugetar-fiscală şi independenţa faţă de finanţarea externă excepţională”, a precizat oficialul.

Totodată, şeful FMI cinsideră că sectorul financiar a rămas, în general, puternic, dar sânt necesare acţiuni hotărâte pentru a soluţiona situaţia îngrijorătoare legată de Banca de Economii, în care statul deţine cota majoritară de acţiuni.

Prim-Ministrul Vlad Filat a declarat la rândul său că „Restanţele care mai există la moment le vom elimina prin măsuri corespunzătoare. La concret, vom revizui bugetul pentru anul 2012 în vederea adoptării unui pachet de măsuri de consolidare a veniturilor şi anulare a angajamentelor de cheltuieli nebugetate iniţial, pentru a asigura conformarea cu plafonul revizuit al deficitului bugetar de 1,2 procente din PIB în 2012. În acelaşi timp, vom asigura adoptarea modificărilor la legislaţie ce ţin de reforma cadrului de restructurare a datoriilor. Aceste măsuri, precum şi implementarea în continuare a reformelor în celelalte domenii reflectate în Memorandum, vor contribui la atingerea obiectivelor noastre mai largi de politici, legate de sporirea bunăstării populaţiei şi reducerea sărăciei, prin menţinerea stabilităţii macroeconomice şi promovarea creşterii economice durabile”.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare