Fie că ai de gând să mergi la mare, să ieși în weekend la piscină sau să stai acasă în încercarea de rezista caniculei, ai nevoie de cărți pentru vară. Și parcă s-ar cere ceva care adie a Mediterană, a dulce zăpușeală și, pe alocuri, a melancolie.
Sunt Patricia și ți-am pregătit o listă de cărți citite de mine, pe care ți le recomand cu încredere pentru vara asta:
Fiica ascunsă de Elena Ferrante
Recunosc, am o slăbiciune pentru cărțile autoarei italiene. Ferrante sondează cu o precizie uluitoare condiția de femeie. Eroina, aflată prima dată singură în vacanță la mare, trăiește o călătorie interioară în care explorează rolul de mamă, singurătatea cuibului părăsit și libertatea care vine în viața unei femei când societatea o lasă, în sfârșit, în pace.
Strigă-mă pe numele tău de Andre Aciman
Nimic mai torid decât o idilă de-o vară în Italia. Un adolescent îl cunoaște pe tânărul student venit să stea în vila părinților lui. Începe un flirt pe fundalul unei Italii seducătoare. O poveste despre explorarea sexualității, obsesie și experiențe care marchează și transformă. Recomand și ecranizarea cărții în regia lui Luca Guadagnino, cu Timothée Chalamet și Armie Hammer în rolurile principale.
Grădinile Finzi-Contini de Giorgio Bassani
Rămânem în Italia. Mergem în timp, în perioada interbelică. Un bărbat evreu își rememorează adolescența când se întoarce să viziteze ruinele orașului în care a crescut. Își amintește despre o vreme lipsită de griji, cu prânzuri lungi de vară și plimbări cu bicicleta, care nu prevestea ce va urma după instituirea regimului fascist și prigoana evreilor italieni. O proză densă despre prima iubire și tragism.
Motanul care voia să salveze cărțile de Sōsuke Natsukawa
Se știe, japonezii au o obsesie pentru pisici. Și se mai știe că pisicile au puteri miraculoase. Asta descoperă eroul poveștii, un puști orfan care are grijă de anticariatul de cărți al bunicului său. Motanul și băiatul, firi opuse, se aliază pentru a salva cărțile de oamenii care nu știu să le prețuiască. Așa băiețandrul descoperă curajul, prietenia și forța nebănuită a cărților.
Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot de Doina Ruști
Sute de documente istorice despre Bucureștii secolului XVIII s-au materializat în 47 de povestiri savuroase și scrise cu umor despre dorință și iubiri neverosimile. Detaliile despre cutumele, vestimentația, limbajul epocii fanariote sunt atât de exacte, încât aproape simți că îmbraci șalvarii și pornești pe ulițele prăfuite ale imensului târg bucureștean.
Legată cu funia de pământ de Lorina Bălteanu
O călătorie imaginară în satul sovietic moldovenesc, alături de o fetiță înfiptă și curajoasă. Fără clișee și sentimentalism, autoarea lipește bucăți din biografie și din imaginație, făcând portretul unei copilării tumultoase pe care-l aruncă în ochii cititorului neștiutor. După lansarea cărții în 2023 am stat de vorbă cu autoarea la ea acasă.
Citește interviul cu scriitoarea Lorina Bălteanu
Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis
Dacă termenul joie de vivre (din fr.: bucuria de a trăi) s-ar materializa, ar deveni cartea asta. Alexis Zorba e un personaj fundamental în literatura modernă. Un om în aparență simplu, care se întâlnește din întâmplare cu un tânăr intelectual, naratorul, pe care-l ajută să exploreze chestiuni existențiale complexe, să înțeleagă lumea și să aprecieze viața.
Visul unei nopți de vară de William Shakespeare
Și ce ne-am face fără clasici? O piesă de teatru atemporală, care nu-și dezminte numele pentru că se simte exact ca un vis. Regi și regine, cavaleri și zâne, actori și bufoni construiesc o istorie magică despre datorie și răzbunare, joc și iubire, care amintește de miturile Greciei Antice.
Tu ce mai citești vara? Aștept recomandările tale.