8 martie – O sărbătoare sovietică pur propagandistică

De Paul Hodorogea

Vladimir Beșleagă:  8 martie – o singură zi cu fast din cele 356 ale anului. ”O sărbătoare pur propagandistică care nu avea nimic uman în ea”

De trei zile incoace capitala cumpara si vinde flori. In preajma florareselor mi-am cautat interlocutorii pe care i-am intrebat cum inteleg semnificatia zilei de 8 martie.

„Sarbatoare minunata pentru partea frumoasa care-i creata de Domnul. Cum o sa arate femeia in acest an, asa o sa avem si bogatie. La moment nu pot sa va spun de unde a pornit aceasta sarbatoare.”

„Sarbatoarea sufletului, a dragostei şi a respectului pentru femeie”

„E sarbatoarea tuturor femeilor de pe globul pamantesc. Mama, bunica, sotia. Sarbatoarea nu a aparut. Ea a fost de cand e lumea. Istoria se incepe de la Jana D’Arc şi alte femei care s-au jertfit pentru omenire”

„Baietii felicita fetele, fetele sunt bucuroase”

Printre zecile de barbati pe care i-am vazut la buticul cu flori, am zarit si o femeie care se interesa de preturi. Am intrebat-o de la cine e trandafirul din mana.

„De la nanaşa l-am primit cadou. Urmeaza sa cumpar o floare si pentru maica-mea. E o zi in care unei femei i se indeplinesc toate mofturile. Se intampla, altfel n-are incotro”

Florariile au inregistrat profituri? Am intrebat-o pe una din florarese.

„Azi mai binisor se vand. E rau ca e frig. De toate cumpara, pentru ca preturile nu s-au ridicat. Trandafirii costa 15 lei, aşa cum a fost”

Dar dumneavoastra cum sarbatoriti?

„Aici sarbatorim. Ajungem acasa picati ca snopul.”

Pe scriitorul Vladimir Beşleaga (foto mai jos) l-am rugat sa bobineze inapoi citeva decenii si sa-si aminteasca cum era sarbatorita ziua de 8 martie in vremea sovietica.

Vladimir Beșleagă: „Acest 8 martie venea dupa 23 februarie. Erau ca si 2 sarbatori ingemanate. Pe 23 februarie femeile felicitau barbatii, dar la 8 martie veneau barbatii si felicitau femeile, ca si cum era o datorie. Sigur ca e o sarbatoare pur propagandistica care nu are nimic uman in ea. Dar aceste sarbatori in regimul vechi erau organizate cu atata fast. Nu era prilej atat a arata respect fata de oameni cat de a lustrui regimul, ca uite sistemul are grija de femei. Dar de fapt femeia era foarte asuprita in acel regim, chinuita. Dar atunci asa s-a propus, ca sa o inhame pe femeie la munca cat mai mult. Sa o rupa de la familie, sa nu aiba influenta asupra copiilor, care sa fie dati la gradinita de la 2-3 ani, si in felul asta femeia sa transmita copiilor valorile traditionale, dar statul sa se ocupe de indoctrinarea copiilor. E frumos ca intr-o zi se aduna oamenii, iau niste flori, le felicita. Dar cand te gandesti ca asta se intampla doar o zi, dar in alte zile uita şi se comporta neomeneşte e ca si cum ai manca o bucata de paine cu nisip care iti strica dintii.”

De altfel, istoricul si deputatul Iurie Colesnic sustine ca lupta femeilor pentru drepturi egale cu ale barbatilor s-a dat pe meleagurile noastre mult mai devreme decit in alte parti.

Iurie Colesnic: „Femeile au avut aceasta dorinta de a se implica, mai ales in politica. Exemplu sunt cele 2 femei care au fost in sfatul tarii aici in Basarabia. Noi am avut prima data in Europa, 2 femei care au fost membre ale parlamentului. Este o premiera”

Una peste alta, in ziua de 8 martie fiecare invata ce ii place – unii istorie, altii bunele maniere sau poezii care sa cucereasca aşa zisele redute feminine.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.