Iaşi / Moldova.ORG/ — La împlinirea celor 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara, în mai multe localităţi de pe ambele maluri ale Prutului (dar şi în altele de pe diverse meridiane ale globului locuite de conaţionalii noştri) au avut loc activităţi menite să demonstreze că spiritul unităţii românilor nu doarme. Cu această ocazie, ca şi în alţi ani, Iaşiul s-a dovedit a fi purtătorul de drapel. Astfel, Filiala “Constantin Stere” a Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina, în colaborare cu Asociaţia Tinerilor Basarabeni, cu Universitatea “Al. I. Cuza”, Muzeul Literaturii Române, Societatea Femeilor Ortodoxe etc. din această minunată urbe au organizat o suită de manifestări care s-au desfăşurat în perioada 24 – 27 martie 2011 şi care s-au încheiat cu depunerea de flori la mormîntul de la Bîrnova al lui Ion Inculeţ, preşedintele Sfatului Ţării.
93 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara
Punctul forte al acţiunilor l-a constituit manifestarea de sîmbătă, 26 martie 2011, desfăşurată la Muzeul “Mihai Eminescu” din Parcul Copou, unde abia că au încăput cei peste o sută de participanţi. După serviciul divin întru pomenirea unioniştilor basarabeni oficiat de preotul Dumitru Merticariu –paroh al Bisericii “Banu“ din Iaşi, au evoluat: prof. univ. dr. doc. Gheorghe Iacob – prorector la universitatea ieşeană; prof. univ. dr. Gheorghe Palade de la USM din Chişinău; prof. Paraschiva Abutnăriţei – preşedinta Filialei “Arboroasă“ din Vatra Dornei a ACPBB; Dan Caranfil – preşedintele Asociaţiei Tinerilor Basarabeni; prof. univ. dr. doc. Gavril Istrate, care la cei 97 de ani împliniţi rămîne o adevărată enciclopedie vie, un unionist convins şi un fidel prieten al Basarabiei; prof. univ. dr. doc. Mandache Leocov – un distins admirator al basarabeanului Gheorghe Năstase, fost membru în Sfatul Ţării şi ulterior mare profesor universitar la Iaşi; conf. univ. dr. Sergiu Musteaţă de la Universitatea “Ion Creangă” din capitala Republicii Moldova; actorul ieşean Dionisie Vitcu, poeţii Vasile Tărîţeanu (Cernăuţi) şi Vasile Vajoga (Iaşi), cobzarul Ion Popov şi violonistul Vitalie Grib (Chişinău) etc.
Acţiunea a fost moderată de prof. dr. Ion Berghia – preşedintele Filialei “Constantin Stere” a Asociaţiei Culturale Pro Basarabia şi Bucovina.
Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.