"in temeiul relatiilor speciale dintre cele doua state, Rominia va acorda o atentie deosebita cooperarii cu Republica Moldova", se arata in proiectul Strategiei Nationale a tarii nominalizate, informeaza MODLPRES.
in proiectul afisat pe site-ul oficial al Presedintelui romin se mentioneaza ca "Rominia are datoria politica si morala de a sprijini Moldova in parcurgerea procesului de modernizare, democratizare si integrare europeana, de a face tot ce este posibil pentru a sustine – din punct de vedere politic, economic si diplomatic – principiul suveranitatii si integritatii sale teritoriale, precum si pentru a spori contributia Rominiei la extinderea spatiului de securitate si prosperitate".
Potrivit documentului, Rominia va continua sa monitorizeze cu atentie evolutia conflictului din Transnistria, sa contribuie activ la identificarea unor solutii viabile – bazate pe democratizarea si demilitarizarea regiunii, pe retragerea trupelor si armamentelor stationate ilegal in estul Republicii Moldova – si sa sprijine implicarea decisiva in procesul de pace a Uniunii Europeane si SUA.
"Este, de asemenea, o datorie a noastra sa nu acceptam ca Republica Moldova sa fie supusa santajelor de nici o natura si sa sprijinim autoritatile si populatia in depasirea dificultatilor privind asigurarea cu energie", se arata in proiectul Strategiei Nationale a Rominiei.
Construirea unui regim de securitate si prosperitate in zona Marii Negre reprezinta o directie distincta de actiune a acestei strategii. Rominia are un interes strategic fundamental ca regiunea extinsa a Marii Negre sa fie stabila, democratica si strins conectata la structurile europene si euroatlantice.
"Contracararea riscurilor si amenintarilor ce tin de terorism, traficul ilegal de armament, conflictele ingetate, inainte de toate, este o responsabilitate primordiala a statelor riverane la Marea Neagra. Ele trebuie sa fie constiente de existenta acestor pericole si sint obligate sa dezvolte politici interne, externe si de securitate capabile sa neutralizeze fenomenele negative in interiorul propriilor granite si sa se abtina de la sprijinirea, in orice fel, a miscarilor separatiste, a organizatiilor extremiste sau teroriste, a activitatilor infractionale" se arata in document.
"Tarile riverane Marii Negre sint obligate sa coopereze activ si eficient, sa promoveze masuri destinate cresterii increderii in regiune si sa-si indeplineasca cu buna credinta obligatiile privind reducerea armamentelor conventionale si retragerea fortelor militare stationate ilegal pe teritoriul altor state", se mai arata in proiectul Strategiei Nationale a Rominiei. // Moldpres