Triunghiul Londra-Roma-Moscova ar putea face lumina in Cazul «Litvinenko»

Oficiali din fortele de securitate britanice suspecteaza ca agenti dintr-o unitate speciala rusa s-ar afla in spatele sofisticatelor arme nucleare folosite pentru eliminarea fostului colonel FSB Aleksandr Litvinenko (foto), a relatat, ieri, Sunday Telegraph. Politistii britanici însarcinati cu anchetarea mortii fostului agent vor merge, saptamâna aceasta, la Roma si Moscova, pentru a interoga trei persoane. Comisia Scotland Yard va chestiona doi rusi si un profesor italian care au luat masa cu Litvinenko, la un restaurant japonez din centrul Londrei, in urma cu doua saptamani. Se stie ca Litvinenko, refugiat in Marea Britanie, s-a intalnit cu profesorul italian Mario Scaramella, care avea informatii despre moartea jurnalistei Anna Politovskaia, impuscata luna trecuta la Moscova. Profesorul Scaramella, care se teme pentru viata sa, a declarat: „Litvinenko a fost ucis pentru ceea ce stia. Nu exista nici o indoiala ca a fost ucis din ordinul Kremlinului“. Aleksandr Litvinenko, în vârsta de 43 de ani, a decedat joi dupa ce a fost otravit cu poloniu 210, o substanta radioactiva.

O lista cu tinte
Implicarea unor forte speciale este sustinuta si de News of the World. Asasinul lui Aleksandr Litvinenko este un veteran al fortelor speciale ruse, Spetsnaz, de la care victima a primit la întâlnirea din restaurantul japone un dosar cu dovezi incriminatoare. News of the World afirma ca are o copie si ca acesta contine o lista de persoane vizate, Litvinenko fiind în fruntea ei. Pe lista de „tinte“ figureaza jurnalista Anna Politkovskaia, împuscata luna trecuta la Moscova, profesorul Mario Scaramella, care i-a dat lui Litvinenko documentul si a investigat infiltrarea KGB în Italia, activistul pentru drepturile omului Vladimir Bukovsky, care a dezvaluit tentative de depozitare a unor deseuri radioactive în nordul Rusiei, dar si omul de afaceri Boris Berezovsky.

Victime colaterale
Aproximativ 100 de pesoane care au intrat in contact cu Litvinenko vor fi supuse la teste medicale, a declarat medicul Michael Clark, de la Agentia britanica de protectie a sanatatii. Poloniu 210 este o substanta radioactiva atat de puternica, incat cei care vin in contact cu cel contaminat pot muri.

Sotia si fiul de zece ani al lui Litvinenko au fost cei mai expusi si s-ar fi putut contamina doar sarutându-l pe acesta. Un inspector de la Agentia Internationala de energie atomica a declarat pentru The Observer ca asasinarea lui Livinenko a fost „o operatiune organizata“, care poarta amprenta unei agentii straine de spionaj.

Urmarit de un agent FSB
Sunday Times informeaza ca, in ultimul sau interviu, de pe patul de spital, Litvinenko l-a numit pe un agent insarcinat cu monitorizarea sa, respectiv „Viktor Kirov“. Un barbat pe nume Viktor Kirov a lucrat la Ambasada Rusiei de la Londra, in calitate de diplomat, pana in 2005. Despre Kirov se stie ca a parasit serviciul diplomatic si s-a intors in Rusia. Dar Litvinenko a afirmat ca Viktor Kirov era cel care-l tinea sub observatie. Declaratiile lui Litvinenko, care nu l-a acuzat pe Kirov de implicare directa in otravirea sa, intaresc si mai mult ipoteza ca faptasul are legaturi cu serviciile secrete.

Kremlinul a respins orice implicare in moartea lui Litvinenko.
Un consilier al lui Vladimir Putin a declarat ca moartea lui Litvinenko face parte dintr-o conspiratie care are ca obiectiv discreditarea presedintelui rus. De asemenea, cotidianul The Independent afirma, in editia de ieri, ca politistii britanici iau în calcul varianta ca fostul spion sa se fi otravit singur pentru a-l discredita pe Putin.

Cornelia Rosoga // Gardianul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.