Degustare de vinuri moldovenesti la Parlamentul European

Parlamentul European a gazduit o degustare de vinuri. Nimic neobisnuit, daca n-ar fi fost vorba de un gest de sprijin pentru vinurile din Republica Moldova, interzise acum pe piata ruseasca alaturi de vinurile din Georgia.

Degustarea a fost organizata de misiunea Republicii Moldova pe linga Uniunea Europeana si gazduita de Marianne Mikko, eurodeputata socialista din Estonia care conduce comitetul de cooperare bilateral.

"Un gest in favoarea Moldovei cere curaj, pentru ca reprezinta o sfidare la adresa Rusiei", a declarat Marianne Mikko. Ridicind aici paharul, trimitem Moscovei un semnal pe care nu-l va trece cu vederea, a adaugat eurodeputata estona. Doamna Mikko a trimis invitatii si diplomatilor rusi in post la Bruxelles.

Embargoul rusesc: tot raul e spre bine

"Nu i-am vazut venind, dar sunt foarte sigura, nimeni dintre noi nu va muri miine, deci le vom trimite un semnal ca vinul moldovenesc nu e toxic, asa cum sustin", spune ironic eurodeputata din fosta republica sovietica.

"Dar terapia de soc ruseasca poate avea si un efect pozitiv", apreciaza domna Mikko, "pentru ca moldovenii isi vor da seama, asa cum au facut-o si estonii in anii ’90, ca nu se pot orienta doar spre piata estica si vor incepe sa se gindeasca la strategii de marketing pentru a avea acces la piata occidentala. E posibil, dar trebuie multe eforturi", spune eurodeputata. Zeci de invitati se inghesuie sa incerce vinuri selectionate de Cricova sau de Milestii Mici. Pentru ambasadorul Republicii Moldova, Eugen Carpov, e un prim pas. "Evident, noi asteptam extinderea pietei exporturilor. in alte regiuni, poate netraditionale pentru noi", spune diplomatul moldovean.

Degustare de vin in semn de protest

Socialistul olandez Jan Marinus Wiersma, membru al comitetului interparlamentar cu R. Moldova, ii recomanda un coniac vechi de sapte ani colegului sau din Polonia, crestin democratul Jacek Saryusz Wolski, mare cunoscator de vinuri.

"E prima data cind beau vin in semn de protest", spune domnul Wiersma, "protest fata de embargoul rusesc si solidaritate cu moldovenii si georgienii, care fac un vin asa de bun". Nimeni nu i-a putut da domnului Saryusz-Wolski adresa unui magazin din Bruxelles unde ar putea cumpara vinuri moldovenesti, dar vicepresedintele comisiei de relatii externe se gindeste acum sa faca o degustare la fata locului.

Este unul dintre numerosii eurodeputati polonezi si baltici care au venit la degustare pentru ca doresc o linie europeana mai ferma fata de Rusia. La fel, presedintele comisiei de relatii externe, crestin democratul german Elmar Brok.

Viitoarea presedintie germana a UE

"Comertul nu trebuie sa faca parte dintr-un program politic de interventie, este inacceptabil", spune domnul Brok, care a criticat vehement Moscova pentru politica sa fata de Ucraina si Belarus.

intre timp, ministrul Apararii, Serghei Ivanov, insista ca Rusia nu-si va retrage trupele din Transnistria, iar autoritatile separatiste pregatesc un referendum privind independenta. Ce crede Marianne Mikko?

"Din perspectiva europeana, evident nu acceptam pasi de acest fel. Pentru noi, Transnistria e parte din Moldova si asa-numitele masuri democratice care se introduc acolo n-au nici o valoare juridica", spune Marianne Mikko.

Ea spera ca anul viitor, cind Germania se va afla la presedintia UE, sa intervina mai energic pe linga presedintele Putin pentru o solutionare a conflictului. intre timp, ii recomanda Chisinaului sa-si faca tot mai multi prieteni pe plan international, asa cum a facut Georgia, si sa urmeze cit mai atent exemplul Rominiei, ca sansa de apropiere cu Uniunea Europeana.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.