Nu stiu cit ne va fi costat din Bugetul public participarea lui V. Voronin la asa-zisul „summit neformal al CSI”, care a avut loc simbata si duminica. Vom urmari „Monitorul Oficial”, dar oricit de putin s-ar fi cheltuit, totuna s-a cheltuit mult, acestia fiind bani aruncati pe geam. Si aceasta – din simplul motiv ca Voronin a decis sa participe la o structura politica care nu exista. Chiar si pentru Rusia, CSI de mult nu mai exista ca structura, instrument si format politic prin care si-ar realiza politica ei externa. S-a ajuns, de fapt, la o situatie hilara, amuzanta. Simplu vorbind, rusii se joaca de-a CSI, ei ba ingroapa, ba dezgroapa aceasta structura. Ultima data CSI a fost ingropata de insusi Putin, care declara, acum un an, la Erevan, ca CSI a fost creata pentru a asigura un divort civilizat intre fostele republici sovietice, ca actualmente s-a transformat intr-un club unde se face vorbarie goala. Dupa ce a aruncat acest ultim pumn de pamint peste sicriul CSI, Putin s-a gindit sa reinvie mortul, pentru a-l „reforma si revigora”, iar mai precis spus – pentru a incerca de a exercita presiuni asupra membrilor rebeli ai fantomaticii „Comunitati”.
Nici una dintre tarile „cu probleme” nu se uita cu ochi buni la CSI si cauta clipa potrivita cind s-o poata sterge din gara, fara sa-si atraga furia Rusiei. La actuala reuniune n-au participat patru tari – Ucraina, Georgia, Armenia si Turkmenia. Turkmenbasi de mult nu mai participa la „tusovcile” lui Putin, acum aflindu-se… in concediu. Motivul e serios, nu? Iuscenko l-a anuntat pe Putin ca nu va participa in chiar ziua reuniunii, facind trimitere la situatia interna tensionata. Saakasvili, care a mai avut nu demult o intilnire cu Putin, a asteptat in zadar pina in ultima clipa o concesie de la rusi si delegatia Georgiei era deja in avion cind el a dat-o jos si l-a anuntat pe Putin ca nu va participa la reuniune. Presedintele Armeniei l-a anuntat pe Putin ca e bolnav. Mai ceva ca la scoala…
Pe un asemenea fundal apare cu totul inexplicabila bilbiiala politica externa a lui Voronin. Este, totusi, ciudat faptul ca Voronin inca nu a inteles ca prezenta R. Moldova in cadrul CSI nu poate in nici un fel sa contribuie la solutionarea problemei transnistrene, in situatia cind rusii au decis soarta Transnistriei. Dovada – atitudinea lor incurajatoare fata de „referendumul” planificat pe 17 septembrie. Nu CSI este structura prin care Moldova isi poate restabili integritatea teritoriala. in general, politicienii moldoveni de la putere, oricare ar fi ei, ar trebui sa-si scoata din cap acest CSI, fiindca e o structura care nu are viitor. Pina si analistii rusi califica CSI drept o post-structura sovietica nefunctionala, unde sefii de state se aduna ca sa vorbeasca si sa nu rezolve nimic. Rusia de mult a pus cruce pe CSI, ea isi redefineste doctrina strategica, se repozitioneaza, isi cauta un loc nou sub soare. intinzindu-se pe doua continente, ca o felina uriasa, Rusia sta cu coada in anticamera UE si cu botul la portile Zidului chinezesc. Rusia intelege foarte bine ca intr-un viitor nu prea indepartat nu Europa, ci China va deveni marea ei bataie de cap. De aceea, este cu totul lipsita de logica (perspectiva) incrincenarea cu care Moldova se tine de poalele caftanului lui Putin, in loc sa se consacre definitiv si irevocabil, prin fapte si nu in vorbe, operei de integrare europeana. // Timpul