Ex-presedintele Adunarii Parlamentare OSCE sustine planul de dezmembrare a Moldovei

Deputatul romin Adrian Severin considera ca "Moldova nu trebuie sa fie ostatica crizei transnistrene, o criza care ii impiedica in prezent atit dezvoltarea democratica interna, cit si integrarea europeana". Aceasta idee este expusa in articolul publicat de Severin in cotidianul bucurestean "Ziua".

"Transnistria ar urma sa devina un protectorat sub steagul ONU sau al OSCE, pentru o perioada de cinci pina la zece ani, timp in care va fi asistata in aplicarea unui program privind democratizarea, decriminalizarea si demilitarizarea. Rusiei i-ar putea reveni, in context, un rol de capetenie, similar cu rolul SUA in Kosovo", propune Adrian Severin.

"La finele perioadei de protectorat si dupa intrarea Moldovei in UE, transnistrenii vor putea decide printr-un referendum daca vor sa fie o parte a Moldovei (si deci a UE) cu o larga autonomie sau sa devina un stat independent sub anumite garantii internationale". Potrivit fostului ministru de externe al Rominiei, anume in acest fel rominii de pe ambele maluri ale Prutului se vor putea reuni in cadrul unui singur stat aflat in componenta UE.

Un plan similar de dezmembrare a Moldovei a fost propus in 2004, initial la Bucuresti, ulterior la Odessa, de directorul Institutului de Strategie Nationala de la Moscova, Stanislav Belkovski.

Potrivit "Planului Belkovski", "alipirea Basarabiei la Rominia, concomitent cu recunoasterea dreptului Transnistriei la autodeterminare – corespunde intereselor tuturor popoarelor din regiune. Unirea Basarabiei cu Rominia dupa exemplul reunificarii Germaniilor de Est si de Vest, ar fi dat un imbold colosal dezvoltarii nationale si de fapt ar fi permis Rominiei sa iasa din acea depresie nationala in care se afla", – considera autorul Planului Stanislav Belkovski.

Adrian Severin este deputat in Parlamentul Rominiei din partea Partidului Social Democrat. in perioada 1996-1997 a ocupat postul de Ministru al Afacerilor Externe. in perioada 2000-2002 a ocupat postul de presedinte al Adunarii Parlamentare OSCE, iar in perioada 2002-2004 a fost presedinte onorific al AP OSCE. // "Noutati – Moldova"

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.