Deoarece proiectul de federalizare nu mai intereseaza guvernul RM, acesta nu mai prezinta o optiune nici pentru SUA, a declarat, miercuri seara, in fata unui grup restrins de jurnalisti moldoveni, David Kramer, asistent adjunct al secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si euroasiatice, aflat intr-o scurta vizita la Chisinau.
Din punctul nostru de vedere, aceasta declaratie transanta nu va exclude incercarile de federalizare a RM sub alta forma, dar dovedeste inca o data ca, atunci cind guvernul RM este capabil sa-si expuna propria pozitie, americanii tin, cel putin formal, cont de ea. Cu acest prilej, ne amintim ca fostul sef al misiunii OSCE, William Hill, vede viitorul statut al regiunii transnistrene atit in afara unui „stat unitar”, cit si a unei „confederatii”. La mijloc e federatia.
Dl Kramer nu a putut spune daca problema transnistreana a fost pusa in discutie la summitul G8 de la Sankt-Petersburg, dar, cu siguranta, despre aceasta s-a vorbit in preajma summitului, la sedintele directorilor politici, si la intilnirea, din iunie, a secretarului de stat Condoleezza Rice cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
Absenta negocierilor intre Chisinau si Tiraspol nu inseamna o slabire a atentiei SUA fata de problema transnistreana. David Kramer crede ca includerea SUA in calitate de observator la procesul de negocieri a echilibrat acest proces (inclinat vizibil spre Est). El nu este de acord cu viziunea pesimista asupra problemei si nu considera ca SUA ar purta vreo vina pentru esecul general al negocierilor. Exista cel putin trei motive pentru a considera paharul plin pe jumatate: solutionarea in acest rastimp a disputei asupra terenurilor agricole ale fermierilor din Dorotcaia; acordul vamal dintre guvernul ucrainean si moldovean privind tranzitul pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene si operatiunea de monitorizare a frontierei de catre UE. SUA, ca si UE, au contribuit la aceasta si au laudat decizia autoritatilor ucrainene de a introduce noul regim vamal. Evitind sa raspunda la ipotetica intrebare ce va face guvernul SUA in cazul in care viitorul guvern ucrainean va renunta la acordul respectiv, David Kramer a spus ca de la Chisinau va merge la Kiev pentru a discuta aceasta problema cu principalele forte politice de acolo pentru a mentine in vigoare ceea ce s-a obtinut pina acum.
Pronuntindu-se in favoarea negocierilor, caci a discuta e mai bine decit a nu comunica, David Kramer nu arde insa de dorinta de a asista din nou la interminabilele discutii despre rolul OSCE in procesul negocierilor.
Kramer considera ca presedintele Voronin a pus corect accentele privitor la relatiile RM cu Rusia, in interviul acordat postului de radio moscovit „Eho Moskvi”. Cit priveste relatiile moldo-americane, acestea evolueaza intr-o directie buna, si guvernul SUA este satisfacut de modul cum reactioneaza Voronin la problemele ridicate de americani. De asemenea, guvernul american este satisfacut de directia reformelor efectuate de guvernarea comunista.
Washingtonul poarta discutii cu Moscova, dar aceasta nu inseamna ca-si coordoneaza actiunile in rezolvarea problemei transnistrene, caci coordonarea presupune existenta unor pozitii similare, ceea ce nu e cazul.
Rugat sa comenteze intentiile de desfiintare a Antenei C si Euro TV, dl Kramer a dat asigurari ca existenta unei prese independente si viabile constituie o preocupare permanenta a guvernului SUA si ca noul sef al Misiunii OSCE va acorda atentia cuvenita acestei chestiuni. // Jurnal de Chisinau