Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, se va intalni cu presedintele APCE, Rene van der Linden, aflat la Chisinau pentru o vizita de trei zile, cei doi urmand sa abordeze si situatia din Transnistria.
Anterior, inalti diplomati americani, inclusiv reprezentantul SUA la OSCE, au declarat ca Washingtonul nu va recunoaste referendumul "provocator" stabilit pentru 17 septembrie in problema independentei asa-zisei republici si a cerut Rusiei sa determine Tiraspolul sa renunte la organizarea acestuia.
Reprezentantul SUA in consiliul permanent al OSCE, Julia Finley, a declarat ca referendumul din Transnistria nu poate fi "privit ca o exprimare legala si serioasa a vointei populare". "Niciun stat nu recunoaste asa-zisa tara Transnistria", a mai adaugat ea. In acest sens, SUA au cerut Rusiei, nu numai sa nu recunoasca acest "referendum provocator", ci sa ceara Tiraspolului sa anuleze desfasurarea lui. Finley a mai spus ca Rusia trebuie sa-si indeplineasca obligatiile asumate la summitul OSCE de la Istanbul, in 1999, si ca Moldova are tot dreptul de a decide daca este sau nu de acord cu prezenta militarilor rusi pe teritoriul ei. "Actuala prezenta militara a Rusiei se realizeaza fara acordul Moldovei si nu contribuie la rezolvarea conflictului transnistrean", a subliniat Finley.
Adjunctul consilierului secretarului de stat american, David Kramer, care s-a intalnit ieri la Chisinau cu presedintele Voronin, a declarat, la randul sau, ca referendumul nu poate fi recunoscut de comunitatea internationala si ca nicio tara din Europa nu va trimite observatori pentru monitorizarea lui. Potrivit diplomatului, a carui parere a fost sustinuta de presedintele moldovean, se impune reluarea negocierilor in format "5+2". In acelasi timp, a fost subliniata importanta cooptarii UE si SUA la formatul extins de negocieri.
// Realitatea Romaneasca