„Daca comunitatea internationala va recunoaste Transnistria, intreaga regiune va deveni un butoi cu pulbere”, avertizeaza parlamentarului european Elizabeth Schrodter, expert al Parlamentului European pentru Republica Moldova.
In cadrul unei analize a postului de radio „Deutsche Welle”, expertul european recunoaste ca Bruxellesul trebuie sa negocieze cu Rusia, care acum incearca prin toate mijloacele sa-si mentina in Transnistria trupele, pe care ar fi trebuit sa le retraga inca din 1995.
Desigur, pozitia UE fata de Rusia este mult mai diplomatica decat a parlamentarului Schrodter, observa corespondentul „Deutsche Welle”, Grit Hofmann. „Aceasta pozitie nu este chiar fara folos, fiindca Rusia a acceptat participarea UE si a Statelor Unite la negocierile pentru reglementarea statutului Transnistriei”, noteaza colaboratorul comisarului pentru afaceri externe, Benita Ferrero Waldner, oficialul Comisiei, Emma Udwin. UE si Rusiei le este greu sa-si potriveasca pasii, dar – potrivit corespondentului „Deutche Welle”, Grit Hofmann – sincronizarea este in primul rand in interesul UE.
Potrivit postului de radio citat, conflictul transnistrean si situatia instabila din Republica Moldova vor preocupa si pe viitor Bruxellesul, fiindca intre Republica Moldova si UE exista un acord de asociere, iar multi moldoveni viseaza deja la aderarea tarii la UE. „Aceasta nu intra, deocamdata, in discutie”, Mai intai, Moldova va trebui sa fie un vecin stabil si prosper al UE”, puncteaza Udwin.
Postul de radio „Deutsche Welle” aminteste ca abia iarna trecuta, Republica Moldova si Ucraina s-au hotarat sa reglementeze mai strict traficul de marfuri dinspre si inspre Transnistria, pentru a priva regimul de aici de suportul economic. Uniunea Europeana sustine acest efort cu 50 de observatori, scopul fiind, dupa cum arata Emma Udwin, ca veniturile din taxele vamale sa revina Republicii Moldova. „Tot ce in Europa se comercializeaza peste frontierele libere patrunde fara taxe vamale in Transnistria – persoane, droguri si arme”, observa expertul european Elizabeth Schrodter. // Flux