Boala secretomaniei de care sufera actualul regim s-a manifestat si aici – stirea despre intilnirea lui Voronin cu presedintele rus am aflat-o luni dimineata din surse straine. Astfel, cotidianul „Kommersant daily” nu numai ca a anuntat evenimentul, dar a dat si agenda intilnirii. Serviciul de presa al presedintiei, rugat de noi sa confirme stirea, ne-a informat sec ca va fi dat un comunicat de presa. Seara, la „Mesager”, s-a dat un „comunicat” din doua propozitii, fara nici un comentariu privind agenda intilnirii. Institutia prezidentiala nu a dorit sa se faca prea multa publicitate in jurul acestei vizite. Si, precum vom vedea mai jos, a avut motive suficiente pentru aceasta.
de Constantin Tanase // Timpul
Tarii nu iarta asemenea gesturi
Relatiile lui Voronin cu Putin s-au racit, pina la sclipiri de gheata, dupa ce presedintele moldovean a refuzat, in ultimul moment, sa semneze „planul Kozak” de reglementare a chestiunii transnistrene. Totul era gata pentru semnare, Putin urma sa vina la Chisinau, avionul presedintelui rus isi incalzea deja motoarele cind Voronin l-a anuntat ca nu va semna memorandumul. Gestul lui Voronin a fost considerat unul de fronda, care l-a umilit pe Putin. Asemenea lucruri tarii nu le iarta. A urmat ceea ce cunoastem cu totii: Putin a refuzat cu incapatinare imperiala sa-l primeasca pe Voronin la Kremlin, acesta multumindu-se doar cu a da mina cu liderul de la Kremlin in timpul unor… curse de cai. in aceasta perioada, relatiile R. Moldova cu Rusia au fost marcate de permanenta involutie, Moscova demonstrindu-i Chisinaului cine e mai tare in parcare. Ostilitatea nedisimulata a Moscovei fata de Moldova a culminat cu „razboiul gazelor” si cel al „vinului”, declansate de Rusia, iar in problema Transnistriei – cu referendumul preconizat sa se desfasoare la Tiraspol pe 17 septembrie si pe care rusii au afisat cu ostentatie ca il vor sustine.
Ce contine „planul Voronin”
Dupa cum scrie „Kommersant daily”, vizita are loc la initiativa lui Voronin si acesta va discuta cu Putin „un asa-zis plan de normalizare completa a relatiilor interstatale intre R. Moldova si Rusia”, pe care Voronin i l-a inaintat lui Putin pe 22 iulie. Acest plan nu a fost facut public, nu cunoastem ce prezinta el, insa potrivit cotidianului citat „planul presedintelui Voronin este in esenta un nou plan de reglementare” a conflictului transnistrean. Daca se va demonstra ca publicatia „Kommersant daily” are dreptate, atunci avem tot temeiul sa afirmam ca aceasta vizita a lui Voronin la Moscova este un act de capitulare neconditionata si benevola a R. Moldova in fata Rusiei. Culegem ceea ce am semanat pina acum… Voluntarismul, incompetenta, incoerenta, inconsecventa si bilbiiala lui Voronin in politica externa au dus la izolarea R. Moldova pe plan international. Pentru R. Moldova, Uniunea Europeana este ca orizontul – cu cit te apropii de el, cu atita el se indeparteaza. Astfel, cel putin in urmatorii 15-20 de ani, nu putem nici sa visam la invitarea R. Moldova in UE. Cu Rominia relatiile sunt, traditional, proaste. Si cu Ucraina, dupa ultimele evolutii politice din aceasta tara, relatiile stau sub semnul incertitudinii. Voronin mereu a oscilat, a jucat la doua capete de masa, a trecut dintr-o barca in alta, pierzindu-si astfel credibilitatea si in fata Occidentului, si in fata Rusiei. Cu asemenea politicieni nimeni nu doreste sa aiba de a face. Lui Voronin i s-a parut ca el e mai smecher decit toti, el a crezut ca-i poate amagi pe toti, spunind una la Chisinau, alta la Moscova si cu totul altceva la Bruxelles. Exista insa o vorba: pe iepure l-a dus la pierzanie propria smecherie, ca daca fugea pe linie dreapta, dar nu in zigzag, putea sa scape de glontul vinatorului…
Nu este deloc mai buna nici situatia interna. Zgomotul orchestrei propagandistice oficiale nu poate ascunde realitatea – in anii guvernarii comuniste nivelul de trai al populatiei a degradat, Moldova plateste cele mai mici salarii din Europa, acest stat supravietuind, de fapt, gratie injectiilor valutare pe care i le fac moldovenii plecati peste hotare.
Cit ne va costa normalizarea relatiilor cu Rusia?
in actuala conjunctura, cel care obiectiv trebuie sa cedeze e Voronin, nu Putin, si cedarile ar putea sa fie foarte serioase, ajungindu-se in problema transnistreana la acelasi „memorandum Kozak”. Daca e sa dam crezare cotidianului citat, Voronin ii va propune lui Putin drept plata pentru normalizarea relatiilor cu Rusia urmatoarele lucruri: Moldova se angajeaza sa dea in mod public o inalta apreciere eforturilor Moscovei de mentinere a pacii in zona; Moldova ofera garantii suplimentare ca nu va adera la NATO; va acorda o larga autonomie Transnistriei; va oferi „un statut mai solid limbii ruse in R. Moldova si se va preocupa de drepturile cetatenilor rusi de pe ambele maluri ale Nistrului” si, nu in ultimul rind, Moldova se obliga sa recunoasca dreptul de proprietate ruseasca asupra activelor dobindite de Rusia, inclusiv in Transnistra, si sa acorde capitalului rusesc statut de maxima favorizare pe teritoriul R. Moldova. Oferindu-se sa faca atitea cedari, R. Moldova nu obtine nimic in loc. Asadar, ce are de cistigat Chisinaul in urma unei asemenea „normalizari a relatiilor cu Rusia”?
Repet, daca se va demonstra ca „Kommersant daily” este bine informat, insemneaza ca „planul Voronin” cu care a plecat la Moscova presedintele moldovean este, de fapt, planul de capitulare in fata Rusiei. Din pacate, s-ar dovedi ca am avut dreptate cind am afirmat de atitea ori ca Voronin nu va rezista mult timp pe vectorul european si va intoarce protapul spre Rusia. Daca-i asa, ne intrebam: care a fost dar rostul racirii relatiilor cu Rusia, de ce R. Moldova a suportat atitea hartuieli si umilinte din partea Rusiei, daca toate acestea urmau sa se incheie cu un steag alb ridicat de Voronin, cu o capitulare rusinoasa, dupa care R. Moldova va deveni si mai dependenta de Rusia? Noi am fi putut accepta niste sacrificii, asa cum le-au suportat balticii, care s-au desprins de pe orbita ruseasca si fac parte astazi din familia natiunilor civilizate ale Europei. Noi insa cu ce ne-am ales dupa ce ani la rind am fluturat pumnii a razboi sub botul ursului rusesc?
Misterul „planului Voronin”
La ora cind am predat editorialul, nu aveam nici o informatie despre intilnirea celor doi presedinti. Daca se va adeveri ca acest „plan Voronin” intr-adevar exista si ca Voronin intr-adevar a plecat cu el la Moscova, inseamna ca lucrurile stau chiar mai prost decit ne-am imaginat noi. in context apar si niste intrebari ca, de exemplu: a stiut sau nu parlamentul de existenta acestui „plan Voronin”? e la curent sau nu cu acest plan Ministerul de Externe? adica, respectivul „plan Voronin” e opera comuna a celor responsabili de politica externa a R. Moldova sau e o improvizatie personala a presedintelui?
in incheiere, repet, pentru a nu lasa loc confuziilor: rationamentele de mai sus sunt valabile numai in cazul cind informatia din „Kommersant daily” nu este o dezinformare si o provocare a presei rusesti. Faptul ca in asa-zisul comunicat de presa presedintia nu a dezmintit stirea din respectiva publicatie, ne facem sa credem ca lucrurile stau anume asa cum le-a prezentat „Kommersant daily”. Oricum, la subiectul dat vom reveni.