„Viitorul incert al Moldovei”

Nicolae Negru

Conducerea R.Moldova si-a declarat dorinta de a intra in UE, dar atasamentul ei fata de valorile europene este indoielnic, se spune intr-un nou raport privind perspectiva solutionarii conflictului transnistrean, raport lansat, pe 17 august, de catre International Crisis Group, cu sediul la Bruxelles.

Intitulat sugestiv: “Viitorul incert al Moldovei” (“Moldova’s Uncertain Future”), raportul cu pricina este interesant atit prin recomandarile pe care le face in scopul rezolvarii conflictului, cit si prin aprecierile asupra situatiei generale din zona. Una din ideile de baza ale raportului, cu care nu putem sa nu fim de acord, e ca demagogia proeuropeana trebuie inlocuita cu fapte, ca actiunile in directia integrarii europene ar contribui intr-o masura oarecare si la solutionarea conflictului.

Guvernarea comunista, in frunte cu Voronin, demonstreaza putina vointa pentru a dezradacina coruptia si a imbunatati climatul de afaceri, iar politica transnistreana pare bazata mai mult pe retorica usoara decit pe actiune. Relativ noul angajament pentru o politica orientata spre Vest este mai mult oportunist, de suprafata, se spune in raport. Ca Transnistria sa accepte sa se reuneasca sub o forma de autonomie sau membru al federatiei, Moldova trebuie sa devina mult mai atractiva. Este o idee mai veche, prezenta si in raportul precedent al ICG, care insa nicidecum nu ajunge sa fie asimilata de guvernanti. Desi pe malul drept e mai multa libertate decit pe malul sting, coruptia in RM este generalizata, economia – fragila, iar mass-media – controlate de guvernarea comunista (in complicitate cu PPCD –n.n.). Reformele se infaptuiesc foarte lent. Partidele de opozitie sunt slabe si ineficiente, insemnind ca Partidul Comunist va domina scena politica un anumit timp.

“Moldova trebuie sa demonstreze un angajament politic real fata de implementarea Planului de actiuni UE-RM, in particular in domeniile libertatii mass-media, anticoruptiei, reformei judiciare si mediului de afaceri”, considera autorii raportului. Persoane oficiale din cadrul UE, responsabile de monitorizarea implementarii planului de actiuni, au dubii nu numai fata de vointa conducerii comuniste de a adopta legi reformatoare, dar si fata de vointa de a le implementa. “Ceea ce dorim de la moldoveni e mai putina vorba si mai multe fapte”, spune unul dintre ei.

Alta idee, ce deriva din prima, e ca cea mai buna sansa de a avansa pe directia democratizarii, demilitarizarii si, in ultima instanta, a unor negocieri veritabile, e de a stimula comunitatea oamenilor de afaceri sa-i intoarca spatele lui Smirnov. in opinia autorilor, exista semnele unor divergente de interese intre oamenii de afaceri si regimul separatist, dupa introducerea noului regim vamal si a controlului pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Strategia de schimbare a regimului de la Tiraspol cere din partea Chisinaului o mai mare corectitudine si transparenta in relatiile economice cu transnistrenii. Pe de alta parte, UE ar trebui sa ofere mai multe beneficii comerciale si de alt ordin oamenilor de afaceri transnistreni pentru cooperarea cu Chisinaul. De asemenea, ar putea fi nevoie de noi sanctiuni, daca ei nu vor coopera, inclusiv blocarea exportului transnistrean.

Implicarea UE trebuie sa fie cu atit mai activa, cu cit Rusia si-a radicalizat atitudinea, adoptind masuri de presiune economica impotriva RM, inclusiv interzicerea vinurilor moldovenesti pe piata rusa. La rindul ei, UE ar trebui sa acorde RM unele facilitati comerciale, pentru a o ajuta sa reziste in fata actiunilor Moscovei.

Dupa 15 ani de separare, probabilitatea unei reglementari durabile a conflictului intr-un viitor previzibil este mica. Impactul implicarii UE si a Ucrainei este pozitiv, dar daca Rusia se va opune, niciun progres nu e posibil pe calea democratizarii si demilitarizarii. Din punctul de vedere al autorilor, data fiind absenta increderii reciproce, pare fara rost, pe termen scurt, cheltuirea energiei diplomatice in incercarea de a negocia statutul Trasnistriei in cadrul unei Moldove unificate.

Perspectivele solutionarii conflictului fara Rusia sunt minime, se spune in raport, dar fara participarea Ucrainei – sunt inexistente. Iar instaurarea unui nou guvern la Kiev, introduce inca un factor de incertitudine in ecuatia reglementarii. // Jurnal de Chisinau

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.