Mircea Snegur: „Lovitura de stat de la 19-21 august 1991 nu a jucat un rol primordial in obtinerea independentei R. Moldova”
Primul presedinte al R. Moldova, Mircea Snegur, afirma ca lovitura de stat de la 19 august 1991, de la Moscova nu a jucat un rol primordial in obtinerea independentei R. Moldova.
intr-un interviu acordat agentiei Info-Prim Neo, Mircea Snegur a declarat ca independenta R. Moldova a fost pregatita de clasa politica, de intelectualitatea si de intreg poporul cu mult inainte de puciul de la Moscova.
Astfel, sustine Mircea Snegur, procesul de dobindire a independentei a pornit de la proclamarea limbii romine drept limba de stat, in 1989, de la alegerile democratice din 1990 si de la declararea suveranitatii. Mai mult, spune primul presedinte, Chisinaul era impotriva referendumului anuntat de Mihail Gorbaciov, in care cetatenii trebuia sa se pronunte asupra pastrarii Uniunii Sovietice. „Am fost unica republica care a boicotat acest referendum, ceea ce insemna clar ca noi nu doream sa semnam noul tratat unional, aproape identic cu cel din anul 1922”, spune Mircea Snegur, adaugind ca anterior puciului fusese lansata propunerea de a fi discutata Declaratia despre independenta.
Referindu-se la cele trei zile de incertitudine, primul presedinte a spus ca RM a fost singura republica care s-a pronuntat transant impotriva tentativei de rasturnare a puterii. Potrivit lui Snegur, in acele zile exista o unitate intre conducerea de virf a republicii, care a decis sa se opuna indicatiilor de la Moscova, intelegind ca lovitura de stat este o incercare de a instaura dictatura. „Urmaream orice miscare a trupelor militare, care erau dislocate in abundenta pe teritoriul Moldovei. Am apelat la popor sa vina la Chisinau si sa pazeasca cladirile strategice”. La citeva zile dupa puci, R. Moldova a iesit din componenta Uniunii Sovietice.
Mircea Snegur a mai declarat ca proclamarea Independentei R. Moldova nu a fost un act spontan, ca in cazul celorlalte republici. Dar puciul din 19-21 august 1991 a creat conditii mai prielnice pentru proclamarea Independentei R. Moldova.
Tudor Botnaru: „Fara lovitura de stat din 19-21 august 1991 Uniunea Sovietica nu s-ar fi destramat”
Ex-presedintele Comitetului Securitatii de Stat al R. Moldova, Tudor Botnaru, afirma ca, daca nu se producea lovitura de stat din 19-21 august 1991, Uniunea Sovietica nu se destrama. in opinia sa, cele 15 republici aveau sa mearga in continuare agale pe calea „perestroicii” si reformelor democratice in varianta chinezeasca cu spoiala sovietica.
Tudor Botnaru a declarat, pentru Info-Prim Neo, ca puciul, care a avut menirea sa salveze Uniunea Sovietica, a contribuit direct la prabusirea imperiului. Imediat dupa cele trei zile cit a durat incertitudinea, republicile au inceput a iesi din componenta Uniunii si a-si declara independenta, ceea ce a facut, spune Tudor Botnaru, si Moldova, la 27 august.
Botnaru a infirmat informatia vehiculata pe atunci precum ca ar fi fost observate coloane de tancuri care se indreptau spre Chisinau pentru a instaura ordinea. Sursa citata sustine ca organele interne, asa-numitele „berete rosii”, erau instruite sa intervina in caz de necesitate. Mai mult, pe teritoriul Moldovei erau dislocate mai multe forte ale armatei, care erau pregatite pentru a inabusi orice fel de proteste. Si militia, si armata erau in alerta, alimentata nu numai de declararea, in iunie, a suveranitatii Moldovei, a dorintei oamenilor de libertate, dar si de faptul ca oficialii partidului comunist de la Chisinau s-au postat deschis impotriva complotistilor de la Kremlin, iar Biroul Politic local a incetat orice legatura cu PCUS. Butnaru sustine ca ordinele de la Moscova pentru organele de forta erau cunoscute. Totodata, el spune ca in calitatea sa de presedinte al Securitatii, nu a avut nicio informatie despre deplasarea coloanelor de tancuri, iar el era una din cele mai informate persoane.
La citeva zile dupa puci, la 27 august 1991, Parlamentul a declarat Moldova republica independenta si a preluat oficial controlul patrimoniului sovietic si al partidului pe teritoriul R. Moldova. in acelasi timp, spune sursa citata, reactia transnistrenilor fata de lovitura de stat a fost cu totul opusa. Igor Smirnov i-a declarat pe organizatorii puciului salvatori ai statului sovietic si a promis ajutor militar. Referindu-se la independenta R. Moldova, obtinuta in 1991, Tudor Botnaru a declarat ca o tara care nu are integritate teritoriala si nu are independenta economico-financiara nu este una independenta. // Jurnal de Chisinau