Oleg CRISTAL
În pofida declaraţiei liderului separatist de la Tiraspol că după pretinsul „referendum” din regiunea transnistreană nu mai poate fi vorba despre negocieri privind acordarea unui statut acestei zone, se pare că tratativele vor fi reluate în cel mai scurt timp. Mai întîi de toate, la mijlocul săptămînii trecute noul şef al Misiunii OSCE în Moldova, Louis O’Neill a anunţat că dialogul privind reglementarea transnistreană, întrerupt în luna februarie curent, va fi reluat în timpul apropiat, posibil în octombrie. Acelaşi lucru l-au declarat ministrul Reintegrării, Vasili Şova precum şi adjunctul şefului Misiunii OSCE la Chişinău, Gotfried Hanne, în cadrul seminarului „Tinerii lideri pentru un viitor european comun”, care s-a desfăşurat la Vadul-lui-Vodă în perioada 21-24 septembrie şi care a întrunit reprezentanţi de pe ambele maluri ale Nistrului.
„Cred că negocierile vor fi reluate în luna octombrie, cel tîrziu în noiembrie. Există unii mediatori care insistă puternic asupra începerii dialogului. Vor fi adresate invitaţii la toţi participanţii, anunţîndu-se data şedinţei. Dacă cineva nu va veni la masa de negocieri înseamnă că vom discuta fără ei”, a declarat Şova, care a precizat că „atunci se va cunoaşte clar cine nu doreşte soluţionarea diferendului”.
La rîndul său, Gotfried Hanne a spus că OSCE „va încerca să convingă părţile ca să reia negocierile în octombrie-noiembrie”. Pe de altă parte, analistul politic din regiunea transnistreană, Andrei Safonov susţine că tratativele vor fi deblocate cel mai devreme în luna februarie, 2007, după ce în raioanele de est ale Moldove se va desfăşura aşa-numite „alegeri prezidenţiale”, precum şi după sărbătorile tradiţionale de iarnă. Prin urmare, deocamdată nu este clar formatul viitoarelor tratative. Dacă Tiraspolul va continua să blocheze acest proces, atunci negocierile se vor desfăşura în forma „4+2” (Rusia, Ucraina, OSCE, Chişinău + SUA şi UE).
Ministrul Reintegrării a mai informat că Chişinăul pregăteşte un pachet de propuneri privind reglementarea transnistreană, pe care-l va discuta, zilele viitoare, în cadrul întrevederilor bilaterale cu mediatorii şi observatorii la negocieri. Potrivit lui Şova, propunerile se axează pe trei principii de bază. Mai întîi de toate, se prezintă garanţii, inclusiv internaţionale, că Moldova îşi va păstra neutralitatea şi nu va permite dislocarea trupelor străine pe teritoriul ţării. Chişinăul va legaliza proprietatea agenţilor economici din regiunea transnistreană. Al treilea principiu este legat de apărarea limbii ruse şi a cetăţenilor ruşi în Moldova. „Vreau să fie clar. Nu va fi un dialog separat cu Rusia. Vor fi doar consultaţii, despre care vor fi informaţi toţi participanţii la negocieri”, a menţionat Şova.
Participanţii la seminar s-au arătat convinşi că problema transnistreană poate fi soluţionată foarte repede, fiind necesară doar voinţă politică din partea Chişinăului şi Tiraspolului. „Reprezentanţii Misiunii OSCE pot lucra împreună cu ministrul Şova timp de două săptămîni în vederea pregătirii unui proiect de statut pentru Transnistria şi această problemă se rezolvă foarte repede. Dar este nevoie de voinţă politică”, a subliniat Hanne. Atît reprezentanţii de la Chişinău, cît şi de la Tiraspol, analişti, jurnalişti, lideri de ONG-uri şi politicieni, cred că nu există probleme între populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului şi că acest conflict persistă „doar între elitele politice şi economice”.