OSCE: Viitorul Transnistriei este de a fi parte componenta a Moldovei

"OSCE considera ca viitorul Transnistriei este de a fi parte componenta a Moldovei, iar solutia pentru deferendul transnistrean poate fi gasita doar in cadrul tratativelor", a declarat la finele intrevederii sale cu liderii de la Tiraspol reprezentantul presedintelui in exercitiu al OSCE, Bertrand de Krombrugge, ambasador al Belgiei.Potrivit Prompt Media, Krombrugge a subliniat ca OSCE incearca prin toate caile sa contribute la reluarea tratativelor intre Tiraspol si Chisinau. Negandindu-se la faptul ca oficialitatile moldave si-au declarat disponibilitatea de a relua procesul de negocieri, in cadrul intrevederii cu ambasadorii OSCE liderul regimului de la Tiraspol, Igor Smirnov, a conditionat participarea Tiraspolului la tratative prin semnarea unui protocol privind tranzitul. Partea transnistreana insista asupra semnarii protocoluluui de tranzit in speranta de a relua activitatea sa de export-import fara controlul autoritatilor din Basarabia. Dupa cum se stie, la 3 martie 2006 guvernele Basarabiei si Ucrainei au ajuns la o intelegre in scopul combaterii traficului de contrabanda din regiunea transnistreana, stabilind ca toate marfurile pot fi trecute prin frontiera doar avand permisiunea autoritatilor vamale ale Basarabiei. Aceasta decizie comuna a fost sustinuta de SUA, Uniunea Europeana si OSCE. Pe de alta parte, autoritatile ruse au calificat respectiva decizie drept o blocare a Transnistriei de catre Basarabia si Ucraina.

Totodata, in cadrul vizitei sale la Tiraspol, diplomatii OSCE au opinat ca fortele pacificatoare comune din Transnistria nu se bucura de increderea ambelor parti aflate in conflict. "Acest lucru impune discutarea posibilitatii modificarii formatului misiunii de pacificatori, fapt despre care a declarat si presedintele in exercitiu al OSCE, Karel de Guht", a mentionat Bertrand de Crombrugghe.

Amintim, ca in perioada 10-13 noiembrie in Moldova se afla peste 30 de ambasadori OSCE. Ultima data dimplomatii OSCE au vizitat Moldova in iunie 2004. // Romanian Global News

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.