Moldova.ORG — În 2007 se vor împlin 12 ani de când a demarat procesul de monitorizare de către structurile europene a Republicii Moldova. Astfel că Moldova este ţara cu cea mai lungă perioadă de monitorizare de către structurilor europene. O declaraţie în acest sens a facut-o coraportorii Parlamentrului Consiliului Europei în cadrul unei conferinţe de presă privind rezultatele vizitei în Republica Moldova.
Egidijus Vareikis, coraportori ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru Republica Moldova, a menţionat ”Avem toată dorinţa să sprijinim Rpublica Moldova în vederea încheierii procesului de monitorizare, nu înainte însă, ca Republica Moldova să facă tema de acasă cu privire la dezvoltarea democratică”.
Coraportorul APCE a menţionat că Comunitatea Mondială a remarcat careva progrese înregistrate de Republica Moldova. „Există anumite date şi analize statistice care confirmă progresele înregistrate de Republica Moldova”. Domeniile în care au fost înregistrate careva progrese sunt: combaterea corupţiei, libertatea mass-media”
Parlamentul RM a înregistrat progrese în adoptarea legilor. Cu 2 ani in urmă parlamentul si-a impus necesitatea adoptării a 19 legi care trebuiesc adoptate. Aceste legi vvizează principalele segmente: sistemul judiciar, dezvoltarea administraţiei publice locale şi adoptarea Codului Audio-vizual.
Fiind întrebat cât de mare este probabilitatea încheierii procesului de monitorizare a Republicii Moldova, Egidijus Vareikis a răspuns că nu există un mecanism care asigură automatizarea ridicării procesului de monitore a unei ţări. Există lucruri foarte concrete, cum este de exemplu adoptarea celor 19 legi. Dar asta nu înseamnă că o dată cu adoptarea acestora este garantată ridicarea procesului de monitorizare a Republicii Moldova.
„În acest sens, Strasburgul acordă o mare atenţie la buna funcţionare a instituţiilor. În Strasburg nu prea se doreşte ca în Republica Moldova să se comită greşeli şi excepţii. Ei vor fi foarte atenţi la aceste momente”, a reiterat Egidijus Vareikis.
Egidijus Vareikis a menţionat că în pofida faptului că doreşte ca monitorizarea RM de către structurile europene, Republica Moldova trebuie să devină o ţară democratică.
Coraportorul APCE a declarat că următorul raport în baza acestei vizite a coraportorilor APCE în Republica Moldova trebuie să fie alcatuit şi dat publicităţii in anul următor. Acum pregătim acest raport. Primul proiect al acestui raport îl vom prezenta în primăvara anului viitor.
„Nu exclud faptul că pentru finisarea acestui raport va fi nevoie să mai vizitam încă o dată RM”, Egidijus Vareikis // MOLDOVA.ORG