Organizarea Summitului şefilor de guvern din stalele CSI (Minsk, 24 noiembrie) a fost importantă pentru Moldova, deoarece într-un cadru larg a fost posibilă abordarea unui spectru larg de probleme cu care se confruntă comunitatea statelor CSI, iar deciziile adoptate sînt menite să contribuie la impulsionarea proceselor de cooperare, a declarat presei Prim-ministrul Vasile Tarlev, la întoarcerea de la reuniune.
Potrivit Agenţiei INFOTAG, premierul a subliniat, în special, faptul că "toţi şefii de guverne au susţinut opinia că soluţionarea problemei creării unui spaţiu economic liber în cadrul Comunităţii, colaborarea eficientă în domeniul energetic şi al transportului sînt pilonii care stau la baza dezvoltării CSI". Totodată, şeful Executivului s-a arătat îngrijorat de faptul că "cel mai eficient mecanism de schimb de mărfuri de pe teritoriul CSI, care era realizat prin intermediul căii ferate a ieşit din funcţiune" şi s-a pronunţat pentru relansarea activităţii normale a acestei structuri importante de consolidare a raporturilor comercial-economice.
Premierul a declarat că Moldova se confruntă cu probleme serioase la transportarea mărfurilor şi pasagerilor pe cale ferată, prin teritoriul Ucrainei şi al Rusiei. El a comunicat că în cadrul discuţiilor cu omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici, a fost exprimată dorinţa de a identifica soluţii optime în problemele cooperării bilaterale şi, în special, în ceea ce priveşte funcţionarea normală a transporturilor pe calea ferată şi lichidarea barierelor în relaţiile comercial-economice. Cei doi oficiali au convenit asupra organizării, în viitorul apropiat, a unei întruniri la nivel de viceprim-miniştri pentru rezolvarea, cît mai curînd, a problemelor existente.
Pe de altă parte, liderul autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene (RMN), Igor Smirnov, a declarat, pe 24 noiembrie, că Rusia şi Ucraina au cerut Republicii Moldova ca pînă la 16 decembrie să reia transporturile feroviare de pasageri prin regiunea transnistreană. "Dacă cerinţa nu va fi îndeplinită, în decembrie, va fi lansat trenul Moscova-Bender. Încă în luna mai, Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dispus inaugurarea trenului Moscova-Tiraspol, iar dispoziţiile date de Putin se execută, mai devreme sau mai tîrziu", a spus Smirnov.
Agenţia INFOTAG a mai transmis anterior că, în luna martie 2006, după ce relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol s-au tensionat, administraţie întreprinderii "Calea Ferată din Moldova" a suspendat traficul de mărfuri şi de pasageri pe sectorul transnistrean de cale ferată, care are o lungime de 40 km, şi a redirecţionat trenurile spre nordul Moldovei. După ce a fost format noul Guvern al Ucrainei, condus de Viktor Ianukovici, Kievul oficial a cerut reluarea transporturilor feroviare prin Transnistria, dar Chişinăul refuză, pentru că nu poate garanta pentru siguranţa traficului pe acest sector de drum, pe care Calea Ferată din Moldova este în imposibilitate să-l controleze.
Pe 8 septembrie, Ucraina şi Rusia au reluat tranzitul de mărfuri feroviare prin Transnistria, iar pe 1 noiembrie Moscova a anulat trenul cu destinaţia Chişinău, pe motiv că modificarea rutei acestuia şi lungirea duratei de parcurs compromite mereu orarul de circulaţie a trenurilor şi prejudiciază activitatea serviciilor feroviare, şi a cerut să se revină la ruta anterioară a trenului, prin Transnistria. // Infotag