Autor: Mariana RAŢĂ
Vinerea trecută, a intrat în vigoare decretul prezidenţial prin care Ilaşcu a redobândit cetăţenia moldovenească. Senatorul român susţine că autorităţile moldoveneşti i-au pus mai multe piedici în procesul de redobândire a cetăţeniei.
După redobândirea cetăţeniei moldoveneşti, Ilie Ilaşcu a declarat că va respecta promisiunea de a nu se implica în politica din Republica Moldova.
„Au tărăgănat mult procesul”
Potrivit lui Ilie Ilaşcu, procesul de redobândire a cetăţeniei moldoveneşti a durat trei ani. „Un an am aşteptat după ce am depus actele, dar mai înainte, vreo doi ani am tot umblat cu pachetul de documente”, a declarat Ilaşcu. El susţine că fostul ambasador al Moldovei la Bucureşti a tărăgănat mult procesul, cerând tot felul de documente. „Poate că ambasadorul şi consulul erau oameni de bună-credinţă, dar probabil le-au fost date indicaţii în privinţa mea”, a încercat să-i justifice Ilaşcu, precizând că persoane de încredere l-au prevenit mai demult că nu va reuşi să redobândească cetăţenia moldovenească pentru că autorităţile de la Chişinău se tem ca el să nu se implice în politica din Moldova.
Un dosar cu 38 de documente
Referindu-se la procedura de redobândire a cetăţeniei moldoveneşti, Ilaşcu a menţionat că a depus la consulat un dosar de vreo 38 de documente, multe dintre care erau absurde. „Spre exemplu, mi-au solicitat cazierul judiciar, deşi Republica Moldova şi România au semnat mai înainte o convenţie în care este specificat că demnitarii care au paşaport diplomatic nu au nevoie de cazier. Autorităţile de la Bucureşti s-au simţit jignite atunci când au aflat că de la Chişinău mi se cere cazierul”, ne-a mărturisit senatorul român. El susţine că a încercat odată să întrebe responsabili de la Ministerul de Externe al Moldovei de ce i se tergiversează procesul de redobândire a cetăţeniei, dar i s-a reproşat că basarabenii aşteaptă câte cinci ani pentru a redobândi cetăţenia română.
„Nu am de gând să mă amestec în politică”
Potrivit presei de la Chişinău, după ce a redobândit cetăţenia moldovenească, Ilie Ilaşcu a declarat că va respecta promisiunea de a nu se implica în politica din Moldova, dar nu a precizat cui i-a făcut asemenea promisiuni. Solicitat de JURNAL, Ilaşcu a precizat însă că nu a făcut nimănui nicio promisiune în acest sens. El susţine că a spus acest lucru în public pentru ca să ajungă şi la urechile celor care se tem că el ar putea să facă politică în Moldova. „Nu am de gând să mă amestec în politică, dar asta nu înseamnă că nu-mi voi exprima opinia sau nu voi lua o atitudine faţă de ceea ce se întâmplă în Moldova. Mă voi implica în politica acestui stat numai dacă lucrurile vor merge foarte rău. Voi veni la Chişinău, voi face declaraţii, voi arăta cu degetul. Am tot dreptul, pentru că sunt cetăţean al Republicii Moldova”, a spus Ilie Ilaşcu. El afirmă că a fost prevenit de mai multe ori că autorităţile moldoveneşti îl vor declara persona non grata dacă va mai încerca să influenţeze politica din Moldova. Aceasta, în special în cadrul campaniei electorale din 2005.
Amintim că Ilie Ilaşcu a fost nevoit să renunţe la cetăţenia moldovenească în anul 2000, atunci când a redobândit cetăţenia românească. Pe atunci constituţiile ambelor state interziceau cetăţenia dublă. // Jurnal de Chisinau