UE cere in Kosovo o "suveranitate supravegheată"

Moldova.ORG — Parlamentul European a anunţat, joi, că sprijină cu totul propunerile emisarului special al Naţiunilor Unite privind Kosovo, Martti Ahtisaari, privind statutul final al provinciei Kosovo, şi a precizat că "o suveranitate supravegheată de comunitatea internaţională este cea mai bună soluţie" pentru asigurarea obiectivelor de pace şi autonomie a acestui teritoriu.

Potrivit unui comunicat al Biroul de presă al Parlamentului European, raportul reafirmă perspectiva Europeană pentru Kosovo şi Serbia, şi cere Uniunii să joace un rol central în negocierile curente internaţionale pentru ajungerea la un statut final.

Conform propunerilor de luna trecută ale fostului preşedinte finlandez Martti Ahtisaari, desemnat Trimis Special al ONU în Kosovo, această provincie va putea beneficia de un procent de suveranitate, cum ar fi dreptul de a deveni membru în organizaţiile internaţionale, însă nu şi de dreptul la independenţă.

Raportul privind Kosovo – întocmit de Joost Lagendijk şi adoptat joi cu 490 voturi pentru, 80 împotrivă şi 87 abţineri – menţionează câteva aspecte care se doresc în zonă: acces la organizaţiile financiare internaţionale, prezenţă internaţională în Kosovo, cu o definire clară a rolului şi mandatului său, previziuni clare privind descentralizarea care acordă autonomie substanţială în domenii-cheie, respectarea pe deplin a drepturilor omului, menţinerea caracterului multi-etnic în Kosovo, cu protecţia siturilor culturale şi religioase, stabilirea unei Forţe de Securitate Kosovare limitate, interne şi multi-etnice, garanţii internaţionale pentru integritate teritorială din partea tuturor statelor vecine.

Referindu-se la temerile, în special în Rusia, conform cărora garantarea oricărei forme de independenţă pentru Kosovo ar exacerba alte tensiuni separatiste în lume, raportul "subliniază că soluţia pentru Kosovo nu va stabili un precedent şi că nu este în nici un fel comparabilă cu situaţia din alte zone de conflict care nu se află sub administrare ONU".

Parlamentul consideră, totodată, că "pe termen lung, soluţia privind viitorul statut al provinciei Kosovo este legată de perspectiva aderării acesteia şi a Serbiei la Uniunea Europeană, împreună cu toţi vecinii lor, deoarece viitorul Balcanilor de Vest trebuie să fie în Uniunea Europeană".

Raportul subliniază faptul că Statele Membre ar trebui să vorbească cu o singură voce în privinţa problemei Kosovo, prin adoptarea unei poziţii comune în Consiliu şi menţinerea unei poziţii comune în forurile internaţionale, în special în Consiliul de Securitate al ONU. Parlamentul consideră, totodată, că "Uniunea Europeană ar trebui să deţină un rol decisiv în stabilirea condiţiilor finale ale statutului". Deputaţii cer un acord care să faciliteze acordarea de vize pentru cetăţenii din Kosovo, pentru a facilita călătoriile lor în Uniunea Europeană.

În sfârşit, raportul menţionează că "Parlamentul este pregătit să pună la dispoziţie resursele adiţionale necesare pentru a finanţa viitoarea desfăşurare Europeană în Kosovo. Este vorba de Misiunea Europeană pentru Politica de Securitate şi Apărare în Kosovo.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.