Moldova.ORG — Deputaţii europeni au dezbătut, joi, la Bruxelles, perspectivele de politică externă ale Uniunii Europene pentru anul 2007, împreună cu Înaltul Reprezentant Javier Solana. Între temele discutate s-au aflat statutul final al provinciei Kosovo, capturarea militarilor britanici în Iran, cazul Darfur, situaţia din Orientul Mijlociu, şi posibila desfăşurare în Europa de către Statele Unite a unor sisteme de apărare anti-rachetă, comunica biroul de presă al Parlamentului European.
Javier Solana, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Politică Externă şi de Securitate Comună (PESC), a menţionat "Ţările din afara Uniunii doresc ca aceasta să deţină un rol mai clar în plan politic extern. Oamenii ne cer să fim prezenţi în diverse zone de conflict. Ei ar dori ca lucrurile să fie rezolvate în mod European, să existe o politică externă Europeană eficientă. Şi noi dorim acest lucru".
Vizavi de politica externă a UE pentru Europa de Est, Solana a anunţat că s-a întâlnit, recent, atât cu preşedintele cât şi cu premierul ucrainean, cu care a discutat despre reformele şi stabilitatea constituţională din Ucraina – încă nerezolvate, şi despre atenţia ce ar trebui acordată, împreună cu Rusia, conflictelor din regiune, inclusiv celui din Transnistria. Referitor la Belarus, Solana a declarat că sprijină pe deplin poziţia cancelarului german Angela Merkel.
În concluzie, Solana a precizat că "în urmă cu 50 de ani, Uniunea a fost prevăzută ca un proiect de pace; ar trebui să rămână un proiect de pace pe scena mondială. Dacă nu suntem capabili să avem un rol total în această privinţă, vom eşua; noi, însă, vrem să avem succes".
Deputatul roman, Roberta Anastase a precizat că "în ce priveşte frontiera de Est a Uniunii, provocările sunt legate în primul rând de gestionarea problemei conflictelor îngheţate". Ea a menţionat că "în afară de eforturile existente, instrumentele de cooperare regională (inclusiv cooperarea cu şi în cadrul zonei Mării Negre) trebuie dezvoltate şi aplicate încă din 2007". "Succesul politicii externe comune depinde în primul rând de succesul nostru în securizarea frontierei noastre externe şi a zonei de vecinătate, iar implicarea noastră mai activă în 2007 este nu numai o prioritate, ci şi o obligaţie", a încheiat Anastase.
Adrian Severin, deputat român a declarat că abordarea ideologică ar trebui înlocuită cu un pragmatism ghidat de principiile şi valorile comune. Severin s-a referit la situaţiile de criză din zona de Est a Uniunii care, a spus el, se datorează unei singure probleme – statutul post-sovietic al Rusiei. "Uniunea Europeană nu este, desigur, o alianţă militară, însă trebuie să stabilim un mediu politic care să poată angaja Rusia şi Statele Unite în promovarea unui parteneriat global prin care să facem faţă ameninţărilor curente".