autor: Sergiu Praporscic // Flux
Dacă declaraţiile lui Serghei Karaganov nu sunt mincinoase, atunci constatarea pe care suntem obligaţi să o facem este gravă: conducerea statului nostru a trădat interesele propriului popor. Sună bombastic, dar nu văd cum am putea altfel aprecia o înţelegere cu ruşii privind reglementarea conflictului transnistrean care ar prevedea federalizarea Republicii Moldova şi menţinerea trupelor militare ruse de ocupaţie pe teritoriul nostru naţional. Din declaraţiile lui Karaganov reiese că Uniunea Europeană şi Statele Unite sunt mai preocupate de soarta Republicii Moldova decât conducerea pe care am împuternicit-o să ne reprezinte interesele, în primul rând, preşedintele Vladimir Voronin. Ba mai mult, aceasta a făcut alianţă cu ruşii împotriva noastră. Noroc de americani şi europeni!
Deşi afirmaţiile preşedintelui Comitetului pentru politică externă şi apărare a Federaţiei Ruse par foarte plauzibile, având în vedere ultimele ieşiri în public ale preşedintelui Vladimir Voronin în chestiunea transnistreană, sper totuşi că lucrurile nu stau aşa. S-ar putea ca Karaganov să fi exagerat, să fi prezentat o dorinţă a Kremlinului drept fapt împlinit. Până la urmă este doar o declaraţie a unui sfetnic de al lui Putin, şi nu un document oficial.
Oricum, este de datoria Preşedinţiei şi a Ministerului de Externe să dezmintă afirmaţiile lui Karaganov, dacă pot să facă lucrul acesta. Dacă respectivele instituţii, în frunte cu preşedintele Vladimir Voronin şi ministrul de Externe, Andrei Stratan, nu vor spune nimic, se vor face că plouă, atunci va fi clar că autorităţile moldovene au acceptat un plan rusesc de reglementare transnistreană care prevede federalizarea Republicii Moldova şi trupelor de ocupaţie pe teritoriul nostru naţional, prin constituirea unor baze militare cu acceptul Chişinăului pe malul stâng al Nistrului. Şi în general, opinia publică din Republica Moldova trebuie, în sfârşit, să cunoască care sunt proiectele negociate de Chişinău cu Moscova. Acum două zile spuneam că puterea, în primul rând preşedintele Voronin, are datoria să reia dialogul cu partidele politice din opoziţie în numele intereselor naţionale ale Republicii Moldova. Iar după declaraţiile lui Karaganov, preşedintele Voronin mai datorează opiniei publice de la noi şi celei internaţionale o explicaţie în problema transnistreană.