Cotidianul Timpul de dimineata publica un editorial la tema speculatiilor Moscovei in jurul regiunilor separatiste din spatiul postsovietic, in contextul declaratiei de independenta a provinciei Kosovo.
Deoarece ministerul de Externe al Rusiei atentiona „proclamarea unilaterala si recunoasterea independentei Kosovo obliga Rusia la o schimbare a politicii sale fata de Abhazia si Osetia de Sud, ale caror populatii detin in majoritate zdrobitoare pasapoarte rusesti”, Kremlinul n-a pomenit de regiunea separatista din RM, asta, potrivit editorailistului de la Timpul de dimineata, „dandu-ne de inteles ca Voronin a facut totusi un targ cu Putin, dupa care Rusia nu se teme ca-si va pierde influenta in spatiul geopolitic de la poarta Balcanilor”.
Intentia Moscovei de a facilita si a acorda masiv cetatenie ruseasca populatiei din Transnistria se explica prin faptul ca Rusia, pentru a-si promova interesele sale geopolitice, cica „trebuie sa apere, in tarile din vecinatatea sa, interesele populatiei care detine, «in majoritate zdrobitoare», pasapoarte rusesti”. Cu toate acestea, spre deosebire de Romania, care, in perioada anilor 2002-2007, a acordat cetatenie la numai 2.500 de basarabeni, V. Voronin „n-a batut niciodata clopotele ca sa anunte acest pericol din partea Rusiei”. Dinc ontra, Voronin „a facut totul ca sa provoace ura intre cele doua maluri ale Prutului”.
„Rusia nu vrea ca Romania – membra a NATO – sa spuna intr-o buna zi ca este gata sa apere R. Moldova, a carei populatie «detine in majoritate zdrobitoare pasapoarte romanesti»”.
Devreme ce Voronin „lucreaza pentru interesul Rusiei la Nistru si la Prut”, Bucurestiul trebuia „sa faciliteze la maximum obtinerea de catre basarabeni a cetateniei romane”, conchide editorialistul de la Timpul de dimineata. // DECA-Press
Bucurestiul trebuia sa faciliteze la maximum obtinerea de catre basarabeni a cetateniei romane…
Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.