La Summitul NATO de la Bucuresti, presedintele Rusiei a strans in usa degetele Aliantei

Vladimir Putin l-a amenintat pe omologul sau american George W.Bush ca, in cazul in care Ucraina va fi inclusa in Planul de actiune pentru aderare (MAP) al NATO, Moscova va cere oficial Kievului sa-i restituie Peninsula Crimeea si regiunile majoritar rusofone din estul Ucrainei, relateaza in editia sa de ieri cotidianul rus "Kommersant", apropiat Kremlinului

Potrivit publicatiei citate de agentia "Rompres", in timpul reuniunii la varf a Consiliului Rusia-NATO, desfasurata cu usile inchise, Putin le-a spus liderilor tarilor NATO ca ,,Ucraina are toate sansele sa nu mai existe ca stat in granitele actuale.

"Atunci cand a venit vorba de Ucraina, Putin parca a luat foc. Adresandu-se direct lui Bush, el a spus: “George, tu chiar nu intelegi ca Ucraina nu este stat? Ce reprezinta Ucraina? O parte a teritoriilor ei sunt ale Europei de Est, iar cealalta parte, cea mai mare, reprezinta donatia noastra catre Kiev!”, relateaza Kommersant, citand o sursa din delegatia unei tari NATO care a participat la intalnirea cu Putin de la Bucuresti.

"Rusia a amenintat clar ca daca Ucraina va fi invitata in MAP, atunci ea va incepe demersurile oficiale vindicative cu privire la Crimeea si la regiunile din estul Ucrainei", a afirmat, pentru "Kommersant", aceeasi sursa.

Revendicarea Crimeei

Amenintarea "tarului" Putin la adresa statalitatii subrede a Ucrainei vine pe fondul intensificarii sentimentelor separatiste in cadrul populatiei rusofone din Republica Autonoma Crimeea si estul puternic industrializat, care cer tot mai insistent acordarea unui statut de autonomie teritoriala, precum si eventuala unire cu Federatia Rusa, in cazul aderarii Ucrainei la NATO.

Problema Peninsulei Crimeea, statutul bazei militare navale Sevastopol si a flotei militare ruse din peninsula reprezita una dintre cele mai spinoase probleme din relatiile bilaterale ruso-ucrainene. Oficialii de la Kremlin ameninta periodic autoritatile de la Kiev cu posibilitatea ca Federatia Rusa sa demareze procedura de revizuire a "Marelui tratat" ruso-ucrainean din 1997, care consfinteste apartenenta Peninsulei Crimeea la Ucraina. Presiunile presedintelui in exercitiu si viitor prim-ministru al Federatiei Ruse, Vladimir Putin, la adresa Kiev-ului, sunt reluate de Dmitrii Rogozin, ambasadorul rus la NATO, care a declarat pentru oficiosul "Rossiiskaia Gazeta" ca "Rusia a devenit un factor indispensabil in luarea deciziilor majore ale NATO, faptul constituind un rezultat important" al summit-ului de la Bucuresti.

Istoria Ucrainei

Ucraina a aparut ca stat independent in urma destramarii URSS din 1991, noul stat pastrand granitele artificiale din timpul dominatiei sovietice. Republica Sovietica Socialista Ucraina a fost artificial marita prin acapararea unor teritorii poloneze si romanesti, precum si prin includerea peninsulei Crimeea si regiunii Donbass, gratie sprijinului dictatorului sovietic de origine ucraineana, Nikita Hrusciov. Kiev-ul a profitat de situatia politica din perioada post-sovietica pentru a isi consolida stapanirea asupra vechilor teritorii romanesti din nordul Bucovinei, Herta, Maramuresul istoric si sudul Basarabiei, ca si Insula Serpilor (Mihai Isac).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.