Moldova.ORG – Locuitorii din 13 raioane ale R. Moldova, care se învecinează cu România, s-au întrunit, la 11 mai 2008, în 13 centre raionale, pentru a cere public Guvernului de la Chişinău urgentarea semnării, cu Bucureştiul, a Convenţiei privind micul trafic de frontieră. Scopul acestei campanii, organizată de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), este de a sensibiliza şi mobiliza cetăţenii, pentru a determina Guvernul să semneze respectina Convenţie cu România. Aceasta ar permite populaţiei, care are domiciliul permanent în raza de 50 km de la frontieră, să circule liber în România, în baza unor permise speciale.
Într-un comunicat de presă, afişat pe blog-ul PLDM se arată că, circa 400 de persoane s-au adunat, la 11 mai 2008, în Piaţa Suveranităţii din oraşul Hânceşti, pentru a cere urgentarea semnării Convenţiei privind micul trafic de frontieră cu România”. Preşedintele organizaţiei raionale Hânceşti a PLDM, Ion Istrati a declarat, potrivit comunicatului de presă, că „raioanele din zona Prutului au suferit foarte multe decenii din cauza sârmei ghimpate sovietice şi lipsei dreptului la libera circulaţie. Se părea că după 1990 Prutul nu va mai fi o cortină de fier, iar cetăţenii noştri vor circula liber, dar nu este aşa. Semnarea acestui document ar aduce multe beneficii raionului Hânceşti. Toţi locuitorii ar putea călători liber în judeţele din România, reuşind să vândă mărfuri, să iniţieze mici întreprinderi transfrontaliere, să se angajeze în câmpul muncii, să-şi viziteze rudele”, a mai spus Ion Istrati.
„UE, prin intermediul României, ne propune facilităţi de pe urma cărora nu vor beneficia cei de la conducere. Vor beneficia, însă, cetăţenii simpli. Guvernarea comunistă încearcă să transforme R. Moldova într-un lagăr socialist. Conducerea nu vrea ca noi să vedem că mai sunt şi alte drumuri, decât traseul Chişinău-Hânceşti, că mai sunt şi alte pensii… Europa astăzi este un teritoriu al libertăţii. Europenii au fost primii care au înţeles că toate războaiele încep de la frontiere”, a declarat, la rândul său, Vlad Darie, unul din membrii consiliului naţional al PLDM.
„La întrunirea organizată de PLDM în or. Hânceşti au participat reprezentanţi din 17 localităţi: tineri şi pensionari, oameni de afaceri, ţărani, intelectuali şi persoane pe care guvernarea i-a aruncat în şomaj. Pentru toţi, semnarea Convenţiei reprezintă o şansă reală de a găsi soluţii de alternativă pentru a supravieţui. În final, s-au adunat circa 400 de semnături ale cetăţenilor care solicită guvernului să urgenteze semnarea Convenţiei privind micul trafic de frontieră”, se mai arată în comunicatul PLDM.
În Rezoluţia adunării cetăţenilor pentru asigurarea liberei circulaţii în zona de frontieră a Uniunii Europene se spune: „Noi, participanţii la adunarea cetăţenilor din localităţile de frontieră, constatăm că drepturile noastre sunt încălcate premeditat prin refuzul Guvernului Republicii Moldova de a semna Convenţia privind micul trafic de frontieră cu România. Calificăm acest refuz drept o manifestare de rea-credinţă din partea autorităţilor moldovene, care acţionează în detrimentul propriilor cetăţeni, privându-i de dreptul de a circula liber în zona de frontieră a Uniunii Europene.
Nu poate exista nicio explicaţie plauzibilă, de ce peste un milion de oameni nu pot călători în România, în baza unor permise speciale valabile până la 5 ani, pentru a-şi vizita rudele, a se odihni, a vizita monumentele istorice, locaşurile sfinte sau pentru a munci legal în Uniunea Europeană. În condiţiile în care populaţia pleacă masiv din R. Moldova, familiile se destramă, copiii rămân pe drumuri, iar bătrânii sunt din ce în ce mai neajutoraţi, atitudinea guvernului faţă de cetăţenii din zona de frontieră este iresponsabilă şi dispreţuitoare.
Pentru respectarea drepturilor noastre legitime de a circula liber peste frontiera Uniunii Europene, cerem: Guvernul R. Moldova să semneze de urgenţă Convenţia privind micul trafic de frontieră cu România şi să nu pună incapacitatea de a soluţiona probleme politice bilaterale pe umerii cetăţenilor din zona de frontieră. Facem apel către toţi cetăţenii Republicii Moldova să dea dovadă de hotărîre pentru a-şi apăra dreptul la libera circulaţie în Uniunea Europeană.”
PLDM a organizat întruniri în oraşele Briceni, Edineţ, Râşcani, Glodeni, Făleşti, Ungheni, Nisporeni, Hânceşti, Leova, Cantemir, Cahul, Străşeni şi Cimişlia. Potrivit organizatorilor, întrunirea finală a cetăţenilor care pledează pentru libertatea circulaţiei la frontiera cu Uniunea Europeană va avea loc la 25 mai 2008, în scuarul Teatrului de Operă şi Balet din Chişinău. – Moldova.ORG