R. Moldova a preluat Presedintia SEECP

Moldova.ORG – Preşedintele Vladimir Voronin a calificat drept eveniment pentru R. Moldova faptul preluării, pentru prima dată, a preşedinţiei la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP). Într-un discurs rostit, la 21 mai 2008, în Pomorie, Bulgaria, la Summit-ul Şefilor de Stat şi de Guvern ai SEECP, şeful statului a declarat că, în calitate de participant activ la procesele de cooperare regională, pe parcursul anilor 2008-2009, R. Moldova va exercita mandatul de preşedinte la cinci importante aranjamente regionale din Europa Centrală şi de Sud-Est, „confirmându-şi, astfel, statutul de partener sigur şi viabil”.

„Aceste cinci preşedinţii sunt o oportunitate importantă pentru ţara mea în avansarea pe calea integrării europene. Am stabilit priorităţi şi obiective şi Vă asigur că seriozitatea şi capacităţile cu care abordăm acest mandat ne vor permite să contribuim la dezvoltarea continuă a SEECP şi a ţărilor din regiune. Ne vom concentra mult pe realizarea obiectivului de bază – avansarea ţărilor pe calea integrării în UE, precum şi pe dezvoltarea în domeniile prioritare prestabilite”, a mai spus Vladimir Voronin.

În opinia şefului statului, SEECP a devenit un instrument eficient pentru abordarea şi promovarea politicii comune a ţărilor membre cu scopul de a reacţiona la provocările şi la problemele regionale, oferind, totodată, posibilităţi de dezvoltare pentru întreaga regiune şi asistenţă în procesul integrării europene. Voronin a mai accentuat că pentru R. Moldova, cooperarea regională este un cadru suplimentar, important şi indispensabil, pentru apropierea ei de valorile, standardele şi principiile europene şi de UE, ca atare.
Vorbind despre lucrările Consiliului de Cooperare R. Moldova – Uniunea Europeană (RM-UE), care îşi va începe lucrările peste o săptămână, Voronin a exprimat speranţa că va fi lansat „procesul de reflecţii asupra viitorului cadru juridic RM-UE, iar mandatul pentru negocieri va fi obţinut până la sfârşitul acestui an”.

În altă ordine de idei, Vladimir Voronin a declarat că R. Moldova are priorităţile sale în dezvoltarea relaţiilor cu UE. Potrivit preşedintelui, acum R. Moldova este mai aproape ca oricînd de rezolvarea pe cale paşnică a problemei transnistrene, iar susţinerea partenerilor europeni şi a UE constituie o premisă importantă pentru avansarea în acest proces. El a subliniat că „soluţia viabilă pentru reglementarea acestui conflict va fi doar acea care va fi acceptată drept valabilă în cadrul formatului „5+2” şi care va asigura independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a R. Moldova. – Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.