Pavlicenco: influenta Ucrainei si Transnistra

Moldova.ORG – Deputatul liberal Vitalia Pavlicenco salută orientarea Ucrainei spre Alianţa Atlanticului de Nord (NATO) şi a urat acestei ţări să obţină în acest sens un sprijin cât mai larg în rândurile populaţiei. Ea consideră că Ucraina ar putea avea cea mai mare influenţă în reglementarea diferendului trasnistrean, ceea ce ar constitui un ajutor esenţial acordat R. Moldova.

Pavlicenco a făcut aceste declaraţii la Chişinău, în cadrul sedinţei comune a Comisiei pentru politică externă şi integrare europeana a Parlamentului R. Moldova şi a Comitetului pentru afaceri externe al Radei Supreme a Ucrainei.

În calitatea sa de membru al Comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană, Vitalia Pavlicenco a menţionat: “În ultimul timp, când Ucraina îşi declară tot mai răspicat voinţa proUE şi proNATO, ar fi foarte importantă solidaritatea Moldovei cu Ucraina, Georgia şi Azerbaidjan, solidaritate ce lipseste tot mai des. Astfel, pe 14 mai, la Adunarea Generala a ONU, Moldova s-a abţinut să voteze pentru o Rezoluţie, propusă de Georgia, pentru a condamna epurarile etnice din Abhazia, facând un gest de servilism faţă de Kremlin. În felul acesta, Moldova nu a fost din nou solidară cu Georgia, cum nu a fost, anterior, nici cu Ucraina sau cu Azerbaidjan, state supuse aceloraşi riscuri de destrămare teritorială”.

De altfel, Vitalia Pavlicenco, este singurul om politic de la Chişinău care a abordat acest comportament incalificabil al diplomaţiei moldovene la Adunarea Generală a ONU, Chişinăul situându-se pe o poziţie total în detrimentul R. Moldova şi a zecilor de mii de transnistreni care, în războiul declanşat de Rusia în 1992, s-au refugiat în Basarabia, pierzându-şi prorpietatea privată.

La întâlnirea cu colegii din Ucraina, liderul Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco a pus accentul pe intensificarea cooperării moldo-ucrainene pe trei dimensiuni strategice: cea comercial-economică, valorificarea oportunităţilor de cooperare în cadrul GUAM şi, nu în ultimul rand, coordonarea politicii externe a celor două state din perspectiva aderării R. Moldova şi a Ucrainei la NATO şi UE, ţinând cont în acest sens de impedimentele ce apar din partea Rusiei.

Membrii delegatiei ucrainene, în primul rând, preşedintele Comitetului pentru afaceri externe al Radei Supreme a Ucrainei, Oleg Bilorus, Ambasador, profesor, doctor în ştiinţe economice, membru-corespondent al AS a Ucrainei, si Evgheni Dobreak, au sprijinit aceste iniţiative ale deputatului Vitalia Pavlicenco. – Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.