Romania critica proiectul Parteneriatul Estic

Romania si Bulgaria s-au "aliat" in criticarea initiativei Poloniei si Suediei de creare un parteneriat intre UE si unele tari din fosta Uniune Sovietica.

Romania si Bulgaria critica initiativa Poloniei si Suediei de a initia un parteneriat intre UE si Armenia, Azerbaidjan, Georgia, R. Moldova si Ucraina, pentru ca ar putea submina proiectul de cooperare al UE numit "Sinergia Marii Negre", scrie EUObserver.

Polonia si Suedia sustin ca acest parteneriat ar putea fi o cale pentru a ajuta aceste tari sa se pregateasca pentru o eventuala aderarea la UE.

Ministrul de externe Radoslaw Sikorski a declarat ca, spre deosebire de parteneriatul mediteranean sustinut de Franta, cel estic ar oferi perspectiva aderarii.

"La sud, avem vecinii Europei. La est avem vecini europeni care au dreptul ca intr-o buna zi sa solicite aderarea la UE", a spus Sikorski, facand comparatia cu tarile din grupul de la Visegrad – Ungaria, Polonia, Slovacia si Republica Ceha.

Initiativa a fost criticata intr-o oarecare masura de tari precum Bulgaria si Romania care nu doresc sa vada ca noul proiect sa submineze "Sinergia Marii Negre" – un cadru de cooperare pentru statele riverane Marii Negre, scrie EUObserver.

Dar Republica Ceha, care va detine presedintia UE in 2009, sprijina proiectul polonezo-suedez. "Merge in aceeasi directie pe care o dorim si noi. E nevoie ca anul viitor sa existe o contrapondere. Anul acesta este anul mediteranean. Asa ca anul viitor ar fi anul estic", a spus vicepremierul ceh Alexander Vondra.

Pe de alta parte, Ucraina a subliniat clar ca nu se multumeste cu nimic mai putin decat aderarea la UE.

"Consideram ca initiativa Parteneriatului Estic ar trebui sa vizeze clar perspectiva de aderare pentru acei vecini ai UE care pot demonstra seriozitatea ambitiilor lor europene prin actiuni concrete si rezultate tangibile", se arata intr-un comunicat al Ministerului de Externe ucrainean.

O conferinta pe tema perspectivelor de cooperare economica la Marea Neagra a fost deschisa marti la Bruxelles de catre ministrul de externe al Bulgariei, Ivailo Kalfin, impreuna cu omologul sau belgian, Karel de Gucht. La dezbateri participa reprezentanti ai Comisiei Europene, Parlamentului European si ai statelor din regiunea Marii Negre.

Comisarul european pentru relatii externe si politica de vecinatate Benita Ferrero-Waldner anunta in luna februarie ca Sinergia Marii Negre va beneficia de "cel putin un miliard de euro pe an" din fondurile Uniunii Europene.

"Dupa aderarea Romaniei si Bulgariei, UE a devenit parte a regiunii Marii Negre si va dori sa foloseasca acesta oportunitate pentru o mai buna cooperare, pentru a crea o noua sinergie", a declarat comisarul UE.

Fondurile pentru initiativa in regiunea Marii Negre vor fi aceleasi fonduri alocate pentru politicile de vecinatate, ca de exemplu pentru tara candidata Turcia, pentru tarile membre Romania si Bulgaria, dar toate impreuna pot fi folosite pentru cooperare regionala. //Ziare.com

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.