Hyde Park: solicitam protectie internationala

Moldova.ORG – „Facem apel către societatea civilă din Europa democratică, şi, în special, din Cehia, la mass-media liberă să ne ajute în efortul nostru justificat şi legitim de a ne autoexila pentru a putea să activăm ca fiinţe umane libere şi ca asociaţie perfect legală”, se spune în Memoriul „Suntem ostaticii unui regim opresiv, nedemocratic”, afişat, la 2 iunie 2008, pe site-ul Asociaţiei Hyde Park.

„Subsemnaţii, preşedinţi succesivi ai Asociaţiei Hyde Park (de la fondare până astăzi) am solicitat, în numele organizaţiei şi al simpatizanţilor noştri, azil politic în ţările democratice. Pentru acest gest au votat majoritatea membrilor prezenţi la adunarea generală din 11 mai 2008, desfăşurată în condiţii tensionate, când preşedintele în exerciţiu, Ghenadie Brega, era în arestul poliţiei de două zile, iar preşedintele fondator tocmai fusese eliberat dintr-un arest ilegal şi nejustificat. (…) În astfel de condiţii a activat, toţi cei cinci ani de existenţă, Asociaţia Hyde Park, încercând să promoveze drepturile omului, libertatea cuvântului şi lupta cu cenzura”, se mai spune în Memoriul Hyde Park.

Membrii Hyde Park afirmă că au înţeles că regimul politic din R. Moldova este unul antidemocratic şi că, în cazul în care vor continua să activeze deschis, vieţile lor vor fi în pericol. De aceea, ei au colectat probe că sunt hărţuiţi şi ameninţaţi. Potrivit semnatarilor Memoriului şi ai cererii de azil în Cehia, în baza probelor acumulate, ei au expediat nouă dosare, inclusiv la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO). Şase dintre acestea au intrat deja pe rol, „fiind comunicate guvernului R. Moldova, fapt care l-a făcut mai agresiv şi periculos”. Membrii Hyde Park spun că au apelat public la ţările democratice pentru a primi provizoriu protecţie internaţională şi pentru a putea să-şi continue activitatea în condiţii de siguranţă fizică.

Vă reamintim că, la 20 mai 2008, toţi cei 17 membri Hyde Park au depus la Ambasada Republicii Cehe din Chişinău o cerere oficială de azil şi au solicitat informaţii despre procedurile legale obligatorii. Peste o săptămână ei au primit un răspuns, în limbile cehă şi engleză, care, potrivit celor de la Hyde Park, era „semnat indescifrabil” şi în care erau anunţaţi că „ambasada nu este competentă să examineze cereri de azil”, şi că pe pagina web a Ministerului Ceh de Interne pot afla „informaţia necesară în patru limbi”. Singurul act accesibil în engleză de pe respectiva pagină este, însă, „o lege privind rezidenţa străinilor în Cehia şi chiar primul articol precizează că acea lege nu este pentru noi – solicitanţii de azil”, se mai spune în Memoriul membrilor Hyde Park. Aceştea apelează la organizaţiile specializate în acest domeniu să „identifice actele normative concrete şi structurile de stat competente de acordare a azilului politic”. Semnează, în numele celor 17 membri Hyde Park, Parascovia Topada, Ghenadie Brega şi Oleg Brega. – Moldova.ORG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.