Surpriză în politica regiunii transnistrene: autorităţile de la Tiraspol se pronunţă pentru stabilirea unor relaţii bune cu Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii. Posibila schimbare a vectorului politic la Tiraspol vine ca răspuns la “politica incoerentă” a Moscovei. “Dar ce ne rămâne dacă Rusia practic ne-a lăsat unul la unul cu Moldova? Şi ce e rău în faptul că Transnistria va adopta cursul spre integrarea europeană?”, se întreabă Grigori Maracuţa, reprezentantul special pe probleme interparlamentare al Sovietului Suprem de la Tiraspol. Ca răspuns, UE ar putea crea un fond special pentru reglementarea conflictului transnistrean, iar SUA – să aloce fonduri pentru restabilirea drumurilor din regiune.
Informaţia referitor la reconsiderarea vectorului politic la Tiraspol a apărut într-un articol publicat în “Nezavisimaia gazeta” şi este nuanţată într-o poziţie a aşa-numitului Minister al Afacerilor Externe de la Tiraspol.
Precum au comunicat surse dn cadrul sovietului suprem de la Tiraspol, Uniunea Europeană lucrează foarte activ în ultimul timp în regiune. Reprezentanţii UE încearcă să informeze populaţia despre faptul că în cazul aderării Transnistriei la UE (este menţionată atât varianta integrării în UE în componenţa Moldovei, cât şi autonom) drepturile ruşilor şi ucrainenilor vor fi respectate garantat, deoarece minorităţilor naţionale în UE li se acordă o atenţie deosebită, transmite Interlic, cu referinţă la “Nezavisimaia gazeta”.
Potrivit sursei citate, garanţia UE înseamnă mult mai mult pentru transnistreni decât garanţia Rusiei sau a Ucrainei, care promit Transnistriei să ţină sub control această problemă după unificarea cu Moldova.
În acelaşi timp, la 2 iunie 2008, aşa-numitul Minister al Afacerilor Externe de la Tiraspol a remis presei un comunicat în care îşi precizează poziţia referitor la colaborarea mai activă cu SUA. “Având în vedere interesele de a consolida stabilitatea în această regiune a Europei”, Tiraspolul optează pentru “activizarea dialogului cu partenerii noştri”, printre care se menţionează, în special, Statele Unite ale Americii.
Punctul de atracţie reprezintă programul „Provocările Mileniului”, prin intermediul căruia autorităţile de la Tiraspol speră să poată reconstrui drumurile din regiunea transnistreană. „La Tiraspol considerăm că implementarea unor proiecte în acest domeniu poate contribui la soluţionarea problemelor social-economice în relaţiile moldo-transnistrene, despre care se vorbeşte atât de des la Chişinău”, se menţionează în comunicatul nerecunoscutului minister de externe de la Tiraspol.
Amintim că, anterior, Aleksei Ostrovski, preşedintele Comitetului pentru relaţiile cu CSI din Duma de Stat a Federaţiei Ruse, avertiza Tiraspolul în legătură cu solicitările sale de a obţine independenţa regiunii. “Dacă totuşi Tiraspolul îşi va continua demersurile pentru obţinerea independenţei, aceste aspiraţii nu vor fi susţinute de comunitatea internaţională”, a declarat joi, 29 mai 2008, oficialul rus. Potrivit NewsIn, care îl citează pe Ostrovski, Moscova este de părere că Tiraspolul şi Chişinăul trebuie să se aşeze la masa de negocieri şi să elaboreze un set de acorduri pentru reglementarea conflictului transnistrean care să convină ambelor maluri ale Nistrului. // Unimedia.md